Război în Ucraina, ziua 118 | Armata rusă a distrus noi ținte civile în estul Ucrainei. Ucraina a atacat Insula Șerpilor

Armata rusă a continuat să lovească estul Ucrainei de la sud până la nord. Ca de fiecare dată, au fost distruse și multe ținte civile, inclusiv un depozit de alimente, o școală profesională și o fabrică de pompe de apă. Armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor. Rusia și-a adunat aproape toate forțele pentru a lua cu asalt așezările din apropierea orașului de est Severodoneţk. Oficialii ruși au acuzat Ucraina că a lansat lovituri cu rachete împotriva a trei platforme de gaze în Marea Neagră, la sud de Odesa, într-o aparentă escaladare a încercărilor Kievului de a slăbi dominația maritimă a Rusiei. Poliția ucraineană a oferit noi imagini cu eforturile de evacuare a câtor mai mulți oameni din zonele aflate pe linia frontului. Acolo nu se pot organiza coridoare umanitare, iar singura șansă a oamenilor sunt curse cu mașini mici și microbuze organizate de polițiști și voluntari.

21 Iunie 2022, 07:43 (actualizat 21 Iunie 2022, 21:10) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 21.08 O delegaţie militară turcă se va deplasa în această săptămână în Rusia, pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale ucrainene, au afirmat surse din cadrul preşedinţiei turce, transmite Reuters. Agenţia rusă TASS a confirmat planurile de discuţii, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe de altă parte, AFP a relatat că "o reuniune în patru" cu reprezentanţi ai ONU, Rusiei şi Ucrainei va avea loc săptămâna viitoare în Turcia, în vederea organizării transportului de cereale pe Marea Neagră.

ACTUALIZARE 20.20 Armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor, relatează CNN. Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, au fost efectuate ''lovituri ţintite, cu folosirea de forţe diverse'' asupra insulei din Marea Neagră, ocupată de Rusia din primele zile ale războiului.

Operaţiunea militară încă este în desfăşurare şi se impune o ''tăcere informaţională'' până la finalizarea ei, a transmis Comandamentul ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase mai devreme că "luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor".

ACTUALIZARE 19.22 Departamentul de Stat al SUA a confirmat marţi decesul unui al doilea cetăţean american în Ucraina, transmite CNN.

„Putem confirma moartea cetățeanului american Stephen Zabielski în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

ACTUALIZARE 19.15 Kievul a anunţat marţi sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de "arme puternice", capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, relatează AFP. Panzerhaubitze 2000 este un tun automotor fabricat de grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

ACTUALIZARE 19.07 Mobilizarea în masă este „pe cale să se producă” în Rusia, Kremlinul recrutând oameni din regiunile mai sărace pentru a lupta în Ucraina, potrivit oficialilor occidentali, citați de The Guardian.

Moscova este „îngrijorată” că mobilizarea ar fi o „recunoaștere a eșecului” în ceea ce trebuia să fie o operațiune rapidă și curată în Ucraina și s-a transformat într-un conflict lent și deu uzură.

ACTUALIZARE 17.40 Rusia a anunţat astăzi că a respins o tentativă "nebunească" a forţelor Kievului de a recuceri Insula Şerpilor, teritoriu simbolic, ocupat de Moscova în Marea Neagră la începutul ofensivei sale în Ucraina, relatează AFP.

"Luni, 20 iunie, la ora 05.00, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

ACTUALIZARE 17.30 Un înalt oficial al guvernului ucrainean și un om  de afaceri au fost reținuți sub suspiciunea că fac parte dintr-o presupusă rețea de spionaj rusească, a anunțat  serviciul de securitate al Ucrainei (SBU). Numele celor doi suspecți nu au fost dezvăluite, dar se știe că sunt un înalt funcționar din Secretariatul Cabinetului de Miniștri și un șef de departament la Camera de Comerț și Industrie, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 17.22 Procurorul general al SUA face o vizită neanunțată în Ucraina și promite „sprijin de nezdruncinat.” Merrick Garland a mers neanunțat în Ucraina, marți, unde s-a întâlnit cu procurorul general ucrainean Iryna Venediktova. Cei doi  discută despre eforturile Statelor Unite și ale altor țări de a ajuta Ucraina „să identifice, să rețină și să judece  persoanele implicate în crime de război” în Ucraina, potrivit unei declarații a unui oficial al Departamentului de Justiție citate de CNN.

ACTUALIZARE 17.04 Statele europene îşi fac deja provizii de gaz pentru lunile de iarnă, în condiţiile în care Rusia a început să întrerupă sau să reducă livrările. Germania şi Olanda au început deja să facă stocuri şi îndeamnă populaţia la un consum moderat de energie. Grecia rămâne aproape o săptămână fără gazul din Rusia, din cauza lucrărilor de întreţinere a conductei TurkStrem. Însă guvernul de la Atena ia deja măsuri pentru a compensa o eventuală criză a gazului şi apelează la cărbune. La fel şi Germania sau Austria, care redeschid vechile centrale pe cărbune.

ACTUALIZARE 16.35 Cei doi voluntari americani capturați în Ucraina riscă pedeapsa cu moartea, anunță Moscova. Potrivit Kremlinului, cei doi americani nu sunt acoperiți de Convenția de la Geneva și ar putea risca pedeapsa cu moartea. The Guardian precizează că bărbații serveau în forțele armate ucrainene, ceea ce înseamnă că ar trebui tratați ca prizonieri de război.

ACTUALIZARE 15.37 Trupele ruse au capturat satul Toshkivka din prima linie a războiului din regiunea Donbas, în timp ce încearcă să cucerească orașul strategic Severodonețk, notează CNN. Șeful administrației militare a districtului Severodonețk, Roman Vlasenko, a declarat marți  că satul nu mai este sub control ucrainean de luni.

ACTUALIZARE 15.18 George Friedman: „Națiunile mai mici pot deveni mari puteri, decisive și periculoase”. Evoluția de până acum a Ucrainei în războiul cu Rusia indică o schimbare profundă de paradigmă în privința marilor puteri, atrage atenția analistul.  "Noile tehnologii permit puterilor mici să se confrunte puteri mult mai mari. Miezul forței îl reprezintă tehnologii care întrețin și modernizează sistemele – o fracțiune din forța de muncă necesară conform vechii definiții a marilor puteri”, explică Friedman.

ACTUALIZARE 14.56 Germania va continua să sprijine Ucraina cu arme "atât timp cât este nevoie", a declarat marți cancelarul Olaf Scholz.

"Libertatea are un preț. Democrația are un preț. Solidaritatea cu prietenii și partenerii are prețul ei. Suntem pregătiți să îl plătim", a spus cancelarul german.

ACTUALIZARE 14.25 Rusia nu este la curent cu locul în care sunt ţinuţi cei doi cetăţeni americani luaţi prizonieri în Ucraina şi nici cine va judeca cazul lor, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru CNN.

„Nu ştiu unde sunt ţinuţi şi cine îi va judeca. Însă singurul lucru care este de la sine înţeles este că vor fi urmăriţi penal şi vor merge în instanţă”, a spus Dmitri Peskov într-un mesaj vocal.

ACTUALIZARE 14.11 Unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui Vladimir Putin a ajuns marţi în exclava rusă Kaliningrad pentru a discuta chestiuni de securitate naţională, în contextul tensiunilor cu Lituania, care a oprit tranzitul de bunuri vizate de sancţiunile UE spre acest teritoriu, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 13.55 Secretarul general al ONU: Armele nucleare trebuie eliminate ''înainte să ne elimine ele pe noi''. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel marţi la dezarmare nucleară, la începutul unei conferinţe de trei zile, la Viena, la care participă circa 80 de ţări semnatare ale Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare, relatează dpa.

ACTUALIZARE 13.22: Rusia a amenințat cu consecințe care vor avea „un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, pe măsură ce disputa privind restricțiile privind mărfurile care tranzitează statul baltic către enclava rusă Kaliningrad s-a înrăutățit.

"Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile adecvate sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației Lituaniei", a spus Nikolai Patrushev, secretarul consiliului de securitate al Federației Ruse.

Agenția de presă rusă RIA Nostovi îl citează spunând că „blocarea de către Lituania, la sugestia țărilor occidentale, cu încălcarea normelor și principiilor dreptului internațional, a tranzitului pe teritoriul său către regiunea Kaliningrad a unui grup mare de mărfuri arată că nu se poate avea încredere în declarațiile verbale  ale Occidentului şi nici în cele scrise.”

În același timp în care Patrușev se afla la Kaliningrad, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia a fost chemat la ministerul de externe de la Moscova.

După întâlnire, Markus Ederer a spus că a cerut Rusiei să rezolve problema prin mijloace diplomatice, scrie Reuters. El a spus că nu a fost o blocadă din partea Lituaniei, deoarece tranzitul mărfurilor nesancționate continuă. Lituania susține că nu împiedică transportul de mărfuri pe teritoriul său decât în ​​conformitate cu noile sancțiuni UE care au intrat în vigoare în weekend.

ACTUALIZARE 13.10: Un val de panică s-a răspândit în magazinele din regiunea Kaliningrad, după ce blocada feroviară impusă sâmbătă de Lituania a amenințat că va izola exclava strategică a Rusiei de la Marea Baltică.

ACTUALIZARE 12.10: Doi americani capturați în Ucraina se află în prezent în regiunea separatistă Donețk, din estul Ucrainei, susținută de ruși, scrie agenția de știri Interfax, citând o sursă neidentificată, relatează The Guardian.

Sosirea cetățenilor americani Andy Huynh și Alexander Drueke în regiunea separatistă va ridica temeri că cei doi, ambii din Alabama, ar putea fi acuzați acolo. Britanicii Shaun Pinner și Aiden Aslin și cetățeanul marocan Brahim Saadoun au fost condamnați la moarte de un tribunal separatist din Donețk la începutul acestei luni. Rusia nu aplică pedeapsa cu moartea, dar împuterniciții săi din auto-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk o fac.
Kremlinul a spus că cei doi americani erau mercenari, neacoperiți de Convenția de la Geneva și că ar trebui să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

ACTUALIZARE 11.38: Palate, iahturi și podgorii care ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum asociate cu o rețea neoficială care gestionează proprietăți în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari.

ACTUALIZARE 10.17: Reuters relatează că premierul georgian Irakli Garibashvili a declarat, la o conferință economică din Qatar, că țara sa s-a angajat să adere la NATO, dar trebuie să-și rezolve mai întâi problemele teritoriale cu Rusia. Georgia este cuprinsă între Rusia în nord şi Turcia, Armenia și Azerbaidjan, în sud. Regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud sunt recunoscute internațional ca parte a teritoriului Georgiei, deși câteva state, inclusiv Rusia, le recunosc oficial.

ACTUALIZARE 10.10: Armata rusă a anunţat, marţi, că a conectat întreaga regiune ucraineană Herson la canalele de televiziune ruseşti, care vor fi de acum accesibile „gratuit” în această regiune cucerită de Moscova din sudul Ucrainei, relatează AFP.

ACTUALIZARE 9.43: Trei persoane au fost ucise și șapte au fost rănite de bombardamentele rusești asupra regiunii Harkov în ultimele 24 de ore, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului zonei, Oleh Synyehubov, scrie The Guardian.

El a susținut că un incendiu la o fabrică de procesare a gazelor din Izium este luptat după greve și că o clădire de învățământ din districtul Kiev, Harkov, a fost distrusă în proporție de 40% după atacuri.

El a spus că luptele continuă în zona Izium, dar că forțele ucrainene „respingă atacurile inamice și își mențin pozițiile în siguranță”.

ACTUALIZARE 09.03: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează AFP, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE 09.00: Forțele ucrainene că au utilizat cu succes în premieră rachetele antinavă Harpoon, donate de Occident, susţin serviciile de informații britanice în buletinul zilnic.

Ținta atacului din 17 iunie a fost aproape sigur remorcherul naval rus Spasatel Vasily Bekh, care livra arme și personal pe Insula Serpilor din nord-vestul Mării Negre, potrivit ultimului raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit. Distrugerea navei ruse într-o misiune de reaprovizionare „demonstrează dificultatea cu care se confruntă Rusia atunci când încearcă să-și sprijine forțele care ocupă Insula Șerpilor”, mai arată raportul.

Acesta este cel mai recent atac asupra unor nave rusești, după crucișătorul Moskva, care a fost avariat sau distrus de Ucraina în timpul conflictului. Capacitatea ucraineană de apărare de coastă a neutralizat în mare măsură capacitatea Rusiei de a stabili controlul asupra mării și de a proiecta forțele maritime în nord-vestul Mării Negre.

ACTUALIZARE 08.47: Medalia cu Premiul Nobel pentru Pace din 2021 a redactorului șef al Novaiei Gazeta, Dmitri Muratov, a fost vândută la o licitație pentru 103,5 milioane de dolari. Toate încasările vor merge pentru a sprijini UNICEF, în misiune umanitară de a ajuta copiii refugiați ucraineni și familiile acestora.

ACTUALIZARE 08.30: Rusia ține peste 1.500 de civili ucraineni în închisori, a declarat, luni, viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk în timpul unei conferințe de presă. „Sunt la Rostov, Kursk, sunt în închisoare, sunt ținuți ca prizonieri de război, deși nu ar trebui să fie”, a spus Vereșciuk, adăugând că printre civilii întemnițați se numără preoți, voluntari, activiști, jurnaliști și șefi ucraineni ai agenţiilor guvernamentale locale.

ACTUALIZARE 08.05: Margarita Simonyan, redactor-șef la RT, spune că speră sincer la o foamete, care să forțeze Occidentul să se împrietenească cu Rusia.

ACTUALIZARE 08.00: Ministerul rus de Externe urmează să-l cheme, în cursul zilei de astăzi, pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri sub sancțiunile UE prin Kaliningrad.

Vilnius a interzis tranzitul de mărfuri sub sancțiunile Uniunii Europene prin teritoriul lituanian către și dinspre exclava rusă cuprinsă între Lituania și Polonia, invocând regulile de sancțiuni ale UE.

Cele mai importante evenimente din ziua precedentă

  • Rusia și-a adunat aproape toate forțele pentru a lua cu asalt așezările din apropierea orașului de est Severodoneţk, conform adjunctului ministrului apărării al Ucrainei, Hanna Maliar. În zona Severodoneţk au loc bătălii „decisive”, iar conducerea rusă urmărește să ajungă la granițele regiunii Lugansk până la sfârșitul săptămânii, a spus Maliar.
  • Oficialii ruși au acuzat Ucraina că a lansat lovituri cu rachete împotriva a trei platforme de gaze în Marea Neagră, la sud de Odesa, într-o aparentă escaladare a încercărilor Kievului de a slăbi dominația maritimă a Rusiei. Șapte persoane au fost date dispărute și trei au fost rănite în urma atacurilor de luni, potrivit șefului Crimeei ocupate, Serghei Aksyonov.
  • Un depozit de produse alimentare din orașul port Odesa, din sudul Ucrainei, a fost distrus luni de un atac cu rachete rusești, potrivit armatei ucrainene. Armata a spus că forțele ruse au tras 14 rachete în sudul Ucrainei în timpul unui baraj de trei ore „într-o furie neputincioasă față de succesele trupelor noastre”. Niciun civil nu a fost ucis.
  • Blocarea de către Rusia a exportului de milioane de tone de cereale ucrainene este o crimă de război, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell. „Solicităm Rusiei să deblocheze porturile. Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a spus el.
  • Rusia a cerut Lituaniei să ridice imediat interdicția privind tranzitul mărfurilor de pe o listă de sancțiuni a UE pe teritoriul său către exclava rusă Kaliningrad. Ministerul de Externe al Rusiei a cerut Vilnius să inverseze imediat ceea ce a descris drept o mișcare „deschis ostilă”, avertizând că Rusia va răspunde pentru a-și proteja interesele. Ministerul a mai spus că îl va chema pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, cu privire la interdicție.
  • Turcia a spus că nu consideră summitul NATO de săptămâna viitoare drept termen final pentru soluționarea obiecțiilor față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat că discuțiile dintre Ankara, Stockholm și Helsinki vor continua.
  • Americanii capturați în Ucraina au fost descriși de Moscova drept „mercenari” implicați în activități ilegale și ar trebui să își asume responsabilitatea pentru „crimele” lor. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că bărbații reținuți nu au fost acoperiți de Convenția de la Geneva, deoarece nu erau trupe obișnuite, potrivit agenției de presă ruse RIA.
  • Statele Unite sunt în discuții cu Canada și alți aliați pentru a restrânge și mai mult veniturile din energie ale Moscovei prin impunerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, a declarat luni secretarul de Trezorerie, Janet Yellen. „Vorbim despre limite de preț sau o excepție de preț, care ar scădea prețul petrolului rusesc și ar scădea veniturile lui Putin, permițând în același timp să ajungă mai mult petrol pe piața globală”, a spus ea.
  • Fostul director al forțelor speciale britanice a spus că Marea Britanie trebuie să se „pregătească pentru război” ca un mijloc de descurajare împotriva Rusiei. Comentariul generalului Sir Adrian Bradshaw a venit după ce noul șef al armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, le-a spus trupelor că trebuie să se pregătească „să lupte din nou în Europa”.
  • Putin se teme de „scânteia democrației” care se răspândește în Rusia, potrivit cancelarului german Olaf Scholz, care a spus că președintele rus încearcă să împartă Europa și să se întoarcă într-o lume dominată de sfere de influență. „Președintele Rusiei trebuie să accepte că în cartierul său există o comunitate de democrații bazate pe lege, care este din ce în ce mai apropiată. În mod clar, se teme de scânteia democrației care se răspândește în țara sa”, a declarat Scholz pentru ziarul Muenchner Merkur.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI