Război în Ucraina, ziua 114. Kievul introduce vize pentru cetățenii ruși. Boris Johnson, vizită-surpriză în Ucraina. Situația rămâne dramatică la Severodonețk

17 iunie 2022, 07:46

ACTUALIZARE 20.08 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a ajuns vineri după amiază la Kiev, într-o vizită surpriză. A discutat cu preşedintele Zelenski despre noi cantităţi şi tipuri de armament ce ar urma să ajungă în Ucraina.

ACTUALIZARE 19.06 Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat vineri elitele ruse să nu părăsească țara și să investească în Rusia.  „Succesul adevărat este posibil doar atunci când îți legi viitorul și viitorul copiilor tăi de patria-mamă”, a spus el la forumul economic de la Sankt Petersburg, adăugând că „evenimentele recente au confirmat ceea ce am spus mereu înainte: acasă este mai sigur. Cei care nu au vrut să audă acest mesaj au pierdut milioane de dolari”.

ACTUALIZARE 17.39 Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că în lume au apărut noi centre de putere, ceea ce înseamnă în opinia sa sfârşitul lumii unipolare conduse de SUA, în pofida încercărilor Occidentului de a o conserva ”prin toate mijloacele”.

Într-un discurs combativ susţinut la Forumul economic de la Sankt Petersburg, Putin a acuzat Statele Unite că tratează celelalte ţări ca pe nişte ”colonii” şi că se consideră un ”mesager al lui Dumnezeu pe Pământ” care are numai interese, dar nicio responsabilitate, însă, crede preşedintele rus, de acum înainte ”nimic nu va mai fi la fel în politica globală”.

ACTUALIZARE 16.52 Din cauza unui atac al hackerilor asupra Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, discursul preşedintelui rus Vladimir Putin a fost amânat, a informat Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că discursul preşedintelui, programat pentru ora 11.00 GMT, a fost amânat cu o oră din cauza unui atac cibernetic de tip „denial of service”.  El a mai spus că specialiştii lucrează la rezolvarea problemei şi nu a dat vina pe elemente din Ucraina.

ACTUALIZARE 16.42 În orașul rusesc Ceboksarî, localnicii au distrus, pentru a doua oară, o instalație „patriotică” în forma literei „Z” (simbol al propagandei rusești în războiul din Ucraina), transmite NEXTA.

ACTUALIZARE 16.30 Aliații de la Kremlin ai președintelui Putin se luptă unii cu alții pentru controlul comerțului profitabil cu cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei, potrivit unui raport al serviciilor de informații obținut de The Times.

Pe baza rapoartelor de teren ale agenților ucraineni din spatele liniilor inamice, se arată cum un Vladimir Putin izolat se bazează din ce în ce mai mult pe fostul premier rus Serghei Kiriyenko, adjunctul șefului său de cabinet, pentru a-i executa ordinele.

ACTUALIZARE 15.55 Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetăţenii ruşi începând de la 1 iulie, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după aproape patru luni de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale, relatează AFP şi Reuters.

Această decizie importantă va pune capăt călătoriilor fără viză pentru cetăţenii ruşi, care erau în vigoare de la obţinerea independenţei faţă de URSS, în 1991.

ACTUALIZARE 15.19 Peste 1.300 de civili au fost uciși în Mariupol, dintre care 70 erau copii, potrivit CNN, care citeaz[ ONU.  „Numărul efectiv de morți din ostilitățile asupra civililor este probabil cu mii mai mare”, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

ACTUALIZARE 14.44: Armata rusă a anunţat vineri că puţin sub 7.000 de „mercenari străini” din 64 de ţări, printre care şi România, au sosit în Ucraina de la începutul conflictului şi că aproape 2.000 dintre ei au fost ucişi, relatează France Presse.

ACTUALIZARE 14.36: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat recomandarea Comisiei Europene de a-i acorda statutul de candidat la UE. „Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră ar depune mai multe eforturi în domenii cheie precum reforma justiției, lupta împotriva corupției, administrația publică și drepturile omului”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

ACTUALIZARE 14.00: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacţionat la recomandarea Comisiei Europene de a desemna ţara sa candidat la aderarea la UE. Zelenski a scris pe Twitter că această mișcare marchează „primul pas pe calea de aderare la UE, care cu siguranță va apropia Ucraina de victorie”.

ACTUALIZARE 13.36: Discuția globală despre invazia rusă s-a împărțit în două tabere opuse. Cei care consideră că Rusia a declanșat măcelul pentru a extinde puterea Moscovei și a-și revendica teritoriile imperiale pierdute. Și cei care dau vina pe „Occidentul Colectiv”, care ar fi ignorat interesele obiective ale Rusiei, scrie site-ul Meduza.

ACTUALIZARE 13.24: Comisia Europeană a propus vineri ca Ucraina și Republica Moldova să devină țari candidate pentru aderarea la UE, a anunțat șefa executivului European, Ursula von der Leyen.

ACTUALIZARE 12.10: Ministerul rus al Apărării a emis o informare operațională zilnică, dar nu menționează atacul raportat al marinei ucrainene asupra remorcherului Spasatel Vasily Bekh din flota Mării Negre, remarcă The Guardian.

ACTUALIZARE 12.00: Situaţia umanitară din Ucraina, după aproape patru luni de invazie rusă, este ”extrem de alarmantă”, a semnalat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, în timp ce luptele dintre armata ucraineană şi cea rusă continuă să facă ravagii în estul ţării, relatează AFP.

ACTUALIZARE 11.50: Cartierul general al apărării teritoriale a autoproclamatei Republici Populare Donețk a precizat astăzi că, în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au tras asupra a 14 așezări din regiunea ocupată controlată de ruşi, informează The Guardian. O persoană a fost ucisă, zece persoane au fost rănite și 10 infrastructuri civile au fost avariate, arată reprezentanţii autoproclamatei republici. Într-o altă postare de pe Telegram, RPD spune că Ucraina a atacat spitalul nr. 21 din Donețk, distrugând conductele de gaz.

ACTUALIZARE 10.55: Un al treilea american pe care Departamentul de Stat l-a identificat ca fiind dispărut în acțiune, în Ucraina, este un veteran al marinei americane, Grady Kurpasi, a confirmat soția sa pentru CNN.

ACTUALIZARE 10.48: Ucraina a lăsat impresia joi că ameninţă să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu peninsula Crimeea, prin publicarea unor detalii ale acestei construcţii, transmite vineri dpa.

ACTUALIZARE 10.45: Forțele ucrainene susţin că au distrus astăzi remorcherul rusesc Rescue Tug Vasily Bekh (SB-739) în timp ce transporta provizii către Insula Șerpilor. Șeful administrației militare regionale Odesa, Marchenko, spune că remorcherul rusesc Vasily Bekh a fost lovit de o rachetă Harpoon.

ACTUALIZARE 09.45: Forțele ucrainene susţin că au distrus astăzi remorcherul rusesc Rescue Tug Vasily Bekh (SB-739) în timp ce transporta provizii către Insula Șerpilor. Șeful administrației militare regionale Odesa, Marchenko, spune că remorcherul rusesc Vasily Bekh a fost lovit de o rachetă Harpoon.

ACTUALIZARE 09.00: Se aşteaptă ca, în cursul zilei de vineri, Comisia Europeană să se pronunţe în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, informează DPA.

ACTUALIZARE 08.22: Ministerul Apărării al Marii Britanii arată, în raportul zilnic privind situaţia din Ucraina, că în ultimele 24 de ore, forțele ruse au persistat în încercarea a recăpăta avânt pe axa Popasna.

Evaluarea mai arată că „războiul a accelerat, pe termen lung, calea Rusiei către autoritarism” și că „scepticismul cu privire la război este probabil, de asemenea, deosebit de puternic în rândul elitei de afaceri din Rusia și al comunității oligarhilor”.

Sute de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot din Sievierodonetsk nu mai pot pleca din cauza barajelor susținute de artilerie rusă, spun oficialii. 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, se refugiază în prezent în uzina Azot, a declarat guvernatorul Lugansk, Serhiy Haidai, pentru CNN. Un lider separatist pro-rus a declarat că forțele susținute de Rusia vor redeschide un coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească fabrica, a informat agenția de știri Interfax.

Liderii Franței, Germaniei și Italiei au promis în vizita lor de la Kiev că vor sprijini cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. Macron a spus că toți cei patru lideri ai UE prezenți au susținut ideea ca Ucrainei să i se acorde imediat statut de candidat la UE.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu acordat BBC, că Rusiei „nu-i este rușine să arate cine e”. „Nu am invadat Ucraina, am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica vestului că târarea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”, a spus el.

NATO spune că s-a angajat să furnizeze echipamente pentru a menține dreptul Ucrainei la autoapărare și va efectua mai multe desfășurări de trupe pe flancul său estic. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat „un război necruțător de uzură împotriva Ucrainei” purtat de Rusia și a spus că NATO continuă să ofere „sprijin fără precedent pentru a se putea apăra împotriva agresiunii Moscovei”.

Șeful forțelor armate ale Marii Britanii spune că Rusia a „pierdut strategic” războiul din Ucraina și că acum este o „putere mai diminuată”. Amiralul Sir Tony Radakin a spus că Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei doar pentru câștiguri „minime”. Într-un interviu acordat PA Media, el a spus că Rusia rămâne fără trupe și rachete avansate și nu va putea niciodată să preia toată Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a apărut ca o hologramă în timp ce făcea referire la Războiul Stelelor, în încercarea de a obține mai mult ajutor de la marile firme de tehnologie. Zelenski a spus unei mulțimi de sute de oameni de la VivaTech organizat in Paris, că Ucraina oferă firmelor de tehnologie o șansă unică de a reconstrui țara ca o democrație complet digitală.

Cel puțin trei civili au fost uciși și șapte răniți în urma unui atac aerian rusesc în orașul Lysychansk, din est, potrivit oficialilor locali. Greva a lovit o clădire în care se adăposteau civilii, a declarat guvernatorul de la Luhansk, Serhiy Haidai.

O rachetă rusă lansată peste noapte a lovit o suburbie a orașului Sumî, din nordul Ucrainei, ucigând patru și rănind șase oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite