Război în Ucraina, ziua 108 | Zelenski face din nou apel la țările occidentale să furnizeze arme grele Ucrainei. Rușii controlează 80 la sută din Severodonețk

11 iunie 2022, 08:29

Forțele ruse atacă insistent ce a mai rămas din Severodonețk în mâinile ucrainenilor. Este cea mai sângeroasă luptă de la declanșarea conflictului, sunt sute de morți de ambele părți, iar zone importante din oraș au fost transformate în ruine.

Zelenski a cerut din nou ajutor în armament greu, în special artilerie cu rază lungă de acțiune. Liderul ucrainean a spus că rușii au de zece ori mai multe tunuri, iar ucrainenii rămân fară muniție.

Conflictul dintre cele două state vecine, doi dintre cei mai mari producători de grâne, riscă să declanșeze o gravă criză alimentară mondială. Potrivit președintelui Zelenski, Rusia blochează porturile ucrainene la Marea Neagră și la Marea Azov. Numai la Odesa s-au strâns în silozuri 24 de milioane de tone de grâu. De când Rusia a început invazia în Ucraina, la 24 februarie, prețurile la alimente au explodat. Turcia a încercat să obțină un acord astfel încât Ucraina să poată exporta cerealele, dar Moscova a cerut ca executivul de la Kiev să demineze mai întâi porturile.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 22.35 Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul Italiei, Mario Draghi, vor călători împreună la Kiev înainte de summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie, transmite sâmbătă Bild am Sonntag, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 21.31 O comisie formată din liderii Consiliului Drepturilor Omului (apropiată de ONU) a ajuns sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele legate de agresiunea rusă, a declarat vicepreședintele Radei Supreme, Olena Kondratyuk.

ACTUALIZARE 19.56 Rușii au bombardat combinatul chimic Azot din orașul Severodonețk, provocând un incendiu puternic după o scurgere de tone de petrol, a anunțat guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai.

ACTUALIZARE 18.14 Ministrul ucrainean de externe,  Dmitro Kuleba, a declarat că a discutat sâmbătă cu omologul său polonez despre livrările de arme grele și despre al șaptelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Potrivit unei postări pe Twitter, Kuleba a vorbit și cu ministrul de externe al Lituaniei despre deblocarea exporturilor de alimente ucrainene.  „Lituania înțelege pe deplin și împărtășește preocupările de securitate ale Ucrainei. Avem nevoie de mai multe arme grele pentru a proteja Odesa de mare”, a scris oficialul ucrainean.

ACTUALIZARE 17.15 Operatorul nuclear de stat al Ucrainei a contribuit la restabilirea conexiunii la internet între Agenția Internațională pentru Energie Atomică și serverele centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, care este ocupată de forțele ruse, relatează Reuters. Potrivit operatorului nuclear ucrainean Energoatom, conexiunea s-a pierdut pe 30 mai, dar a fost restabilită începând cu 10 iunie. Conexiunea permite AIEA să reia monitorizarea datelor privind controlul materialului nuclear din centrală, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 16.50 În timpul vizitei la Kiev, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus președintelui Volodimir Zelenski că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 16.27 Afectată de sancțiuni occidentale, Rusia se confruntă cu un exod de companii,  „de creiere” și cu un colaps al exporturilor, ceea ce va face ca economia țării să scadă în acest an cu 15%, transmite  Reuters.  Potrivit unui raport al Institutului de Finanțe Internaționale (IIF), economia Rusiei va scădea cu 3% în 2023, însă  cifrele ar putea să se înrăutățească pe măsură ce se preconizează o înăsprire a sancțiunilor în lunile următoare.

ACTUALIZARE 16.11 Preşedintele Volodimir Zelenski avertizează că există riscul unei crize alimentare mondiale.  ”Dacă nu ne putem exporta produsele alimentare, atunci lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă şi foamete în multe ţări din Asia şi Africa”, a declarat Zelenski în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul forumului de securitate Dialogul Shangri La, organizat în Singapore.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe porturi ucrainene sunt supuse unei blocade din partea Rusiei, ceea ce împiedică exporturile de cereale, în condițiile în care  Ucraina este al patrulea exportator de cereale din lume.

ACTUALIZARE 15.35 Rusia a emis sâmbătă primele sale paşapoarte pentru locuitori din Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de trupele Moscovei. Conform agenţiei oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, un paşaport rus, o „procedură simplificată” permisă datorită unui decret semnat la sfârşitul lunii mai de preşedintele rus Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 14.50 Familia unuia dintre  britanicii condamnați la moarte pentru că au luptat împotriva forțelor ruse cere eliberarea bărbatului în siguranță sau schimbul de prizonieri. Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford, este unul dintre cei trei bărbați capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol și condamnați la moarte de oficiali pro-rusi.

ACTUALIZARE 14.22 Ucraina controlează fabrica de Azot din Severodonetsk. „Informațiile despre blocada uzinei Azot sunt o minciună răspândită de propagandiștii ruși”, a scris Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, pe Telegram, după ce un separatist susținut de Rusia a susținut că între 300 și 400 de luptători ucraineni au fost capturați acolo.

Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund în subsolul unui combinat chimic  orașul cheie din estul Ucrainei, acum deținut în proporție de 80% de trupele ruse, notează The Guardian.

ACTUALIZARE 12.52: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev pentru o nouă vizită consacrată ambiţiilor Ucrainei de aderare la UE şi reconstrucţiei, relatează AFP.

„M-am întors la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi cu premierul (Denis) Şmigal”, le-a spus Ursula von der Leyen jurnaliştilor care o însoţesc în vizită.

ACTUALIZARE 12.40: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că rezultatul războiului din țara sa a afectat nu doar Ucraina, ci și viitorul ordinii internaționale. „Pe câmpurile de luptă ale Ucrainei sunt decise viitoarele reguli ale acestei lumi”, a spus el la forumul de securitate „Dialogul Shangri-La”, organizat la Singapore.

ACTUALIZARE 12.00: Zelenski respinge petiția privind ridicarea interdicției pentru bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani de a părăsi Ucraina, transmite Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 11.12: Procuratura Generală din Ucraina a anunţat sâmbătă că a fost informată de decesul altor 24 de copii în Mariupol, oraşul-port din sud-estul ţării care a fost asediat timp de mai multe săptămâni şi apoi capturat la mijlocul lunii mai de forţele ruse, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 10.47: Un blogger care colaborează cu Rusia, Kirill Stremousov, susţine că Herson nu va mai reveni niciodată în Ucraina. „În regiunea Herson există o integrare clară în Federația Rusă, regiunea nu se va mai întoarce niciodată în Ucraina”, afirmă bloggerul citat de Nexta.

ACTUALIZARE 10.27: Ocupanții ruși au încercat să înlocuiască litera ucraineană „I” de la semnul intrării în Mariupol cu una rusească. Acum, numele orașului apare scris „Marnupol”.

 

 

 

 

 

ACTUALIZARE 09.22: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a considerat sâmbătă activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului ca fiind „provocatoare şi destabilizatoare”, la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul „nu va ezita să intre în război” dacă insula îşi declară independenţa, scrie AFP.

ACTUALIZARE 09.00: Alți doi generali ruși au fost uciși la Herson, potrivit consilierului prezidențial Aleksei Arestovici citat de Nexta. Ucraina anunțase în urmă cu o săptămână uciderea unui al zecelea general rus trimis de Moscova pe front, generalul Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic. Autoritățile ucrainene spuneau că alături de el au fost uciși 100 de soldați ruși într-un atac de artilerie în apropiere de Izium, în estul Ucrainei.

ACTUALIZARE 08.37: Forțele armate ucrainene au mutat linia frontului la 5-7 km distanță de Zaporojie. Acesta este rezultatul muncii apărătorilor ucraineni în două săptămâni, relatează primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, pentru Nexta.

ACTUALIZARE 08.34: Parchetul General al Ucrainei a declarat că are în lucru 16.486 de dosare penale legate de crime de război comise de armata rusă. În acest moment, sunt cercetați 111 suspecți, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 8.30: Joe Biden a afirmat că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, „nu a vrut să audă” avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara, notează AFP.

„Mulţi oameni au crezut că exagerez” când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe. Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. Putin urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta”, a adăugat el în faţa jurnaliştilor.

Cele mai importante informaţii ale zilei precedente:

Organismul mondial de supraveghere a armelor chimice a declarat vineri că urmărește îndeaproape Ucraina de la invazia Rusiei pentru a monitoriza „amenințările cu utilizarea substanțelor chimice toxice ca arme”.

Rusia a demolat 1.300 de clădiri înalte în orașul Mariupol, fără a îndepărta cadavrele rezidenților, potrivit lui Vadym Boichenko, primarul orașului. Potrivit lui Vadym Boichenko, sub fiecare casă distrusă din oraș există între 50 și 100 de oameni uciși.

Rusia a etichetat Comitetul împotriva torturii, un organism legat de tratatele drepturilor omului, subordonat ONU, drept „agent străin”.

37.000 de femei din armata ucraineană și peste 1.000 de femei au devenit comandanți, a declarat prima doamnă ucraineană Olena Zelenska.

Ihor Zhovka, consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că nu va „ceda nici un centimetru” de teritoriu Rusiei.  „Nu vom ceda un teritoriu, nu vom ceda nici un centimetru – mai ales nu în Donbas. Rusia a aruncat totul în ea – nu mă voi sătura să spun că Ucraina are nevoie de aprovizionare imediată cu arme grele”, a spus consilierul.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a respins vineri apelurile cancelarului german Olaf Scholz ca Serbia să adere la Uniunea Europeană pentru a impune sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale militare. Vučić a spus că nu crede că sancțiunile sunt „eficiente” și că țara sa se află într-o poziție complicată, având în vedere relația specială de lungă durată dintre Serbia și Rusia.

Un consilier al președintelui francez Emmanuel Macron a declarat că Franța este pregătită să asiste la o operațiune pentru a permite accesul în siguranță la portul Ucrainei de la Marea Neagră, Odesa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite