Război în Ucraina, ziua 106 | Continuă luptele intense pentru controlul oraşului Severodoneţk. Doi combatanți britanici și un marocan capturați de ruși în estul Ucrainei, condamnați la moarte de separatiști

Doi britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol , condamnaţi la moarte de justiția așa-ziselor autorități separatiste din Donețk. Ministerul ucrainean al Apărării susține că forțele sale au câștigat un teritoriu conrolat de ruşi într-o contraofensivă în zona Herson. Kremlinul a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord cu Turcia privind exportul transporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Turcia a făcut presiuni pentru un acord între Rusia și Ucraina pentru a atenua criza alimentară globală prin negocierea unui pasaj sigur pentru cerealele blocate în porturile Mării Negre, dar eforturile sale au fost întâmpinate cu rezistență. Aproape 5 milioane de ucraineni au fost înregistrați în toată Europa de la începutul războiului. Peste 1.000 de militari ucraineni și mercenari străini, care se predaseră la Mariupol, au fost transferați în Rusia pentru anchetă.

09 Iunie 2022, 07:21 (actualizat 09 Iunie 2022, 21:02) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Combinatul Azovstal/ FOTO: NEXTA"
 |  GALERIE FOTO

 

ACTUALIZARE 20.24 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia.

''În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde'', a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.

ACTUALIZARE 20.02 În 3 luni de război, 293 de militari ucraineni au fost înmormântați în cimitirul din regiunea Dnipropetrovsk, în timp ce în 8 ani de război în Donbas au fost îngropați 175 de militari, transmite The Washington Post.

 

 

ACTUALIZARE 19.20 Guvernul a adoptat joi, printr-o ordonanţă de urgenţă de completare a OG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, o serie de măsuri care să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii.

ACTUALIZARE 19.18 Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistraţi ca refugiaţi în Europa după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, a anunţat joi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Numărul ucrainenilor care după izbucnirea războiului au trecut graniţa fără a reveni în Ucraina până pe 7 iunie este însă mult mai mare, de circa 7,3 milioane.

Alţi circa 2,3 milioane de ucraineni care şi-au părăsit ţara începând din 24 februarie s-au întors între timp în Ucraina. Alţi circa 8 milioane de ucraineni sunt strămutaţi intern din cauza războiului, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU (OIM).

ACTUALIZARE 18.07 Doi britanici și un marocan, condamnați la moarte de către o instanță pro-ruse în autoproclamata Republică Populară Donețk, transmite CNN.

Un tribunal din autoproclamata Republică Populară Doneţk a condamnat la moarte trei bărbaţi pe care i-a acuzat că sunt „mercenari” în Ucraina. Cetăţenii britanici Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi cetăţeanul marocan Brahim Saadoune s-au prezentat joi în instanţă, unde li s-a pronunţat sentinţa. Bărbații au fost capturați de forțele ruse la mijlocul lunii aprilie la Mariupol.

ACTUALIZARE 17.16 În timpul călătoriei sale la Bucea, ambasadoarea Marii Britanii Melinda Simmons a vizitat una dintre gropile comune ale orașului și a vorbit cu locuitorii și autoritățile locale. „Locuitorii au trecut prin iad”, a scris ea pe Twitter.

“Am vizitat astăzi Bucha. Locuitorii au trecut prin iad. Am vizitat o groapă comună. Am discutat cu părinți și copii. Copiii vorbeau despre sirene și împușcături.” a scris ea pe Twitter.

 

 

ACTUALIZARE 16.26 Numărul morților în bombardamentul rusesc din 8 iunie asupra Harkovului crește la 3. În urma atacului, o cafenea, un magazin alimentar și o bibliotecă școlară din cartierul Novobavarskii din Harkov au luat foc, a informat Serviciul de Stat de Urgență. 5 persoane au fost rănite.

 

 

ACTUALIZARE 15.58 Forțele ruse din Mariupol au început să plătească pensiile în ruble rusești, folosind numerar, a declarat joi un consilier al primarului ucrainean, citat de CNN.

„Se știe că ocupanții au trimis deja camioane cu numerar”, a declarat Petro Andrușcenko la televiziunea națională din Ucraina. „Pensiile sunt plătite în ruble rusești – ceea ce arată foarte clar ce este economia rusă, că o astfel de sumă de bani poate fi adusă în mod prostesc în numerar și apoi distribuită.”

ACTUALIZARE 15.40 De la începutul războiului din Ucraina, 263 de copii au murit și 488 au fost răniți.

 

 

ACTUALIZARE 15.32 Comisia Europeană a anunțat un nou ajutor umanitar de  205 milioane de euro pentru Ucraina. „Aceasta duce asistența umanitară totală a UE ca reacție la război la 348 de milioane de euro, dintre care 13 milioane sunt pentru sprijinirea refugiaților care ajung în Republica Moldova”, a declarat Balazs Ujvari, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE pentru buget, resurse umane și ajutor umanitar.

ACTUALIZARE 15.27 Soldații ruși care au distrus o școală de la nord de Kiev au lăsat mesaje elevilor ucraineni: Ne pare rău! Trăiți în pace, frați și surori, nu repetați greșelile înaintașilor!

ACTUALIZARE 14.52 Primele vagoane care transportă cereale ucrainene din orașul Melitopol ocupat de ruși au plecat spre Crimeea, potrivit lui Eugeny Balitsky, lider în administrația militară susținută de ruși din zona ocupată a regiunii Zaporojie.  Balitsky a spus, citat de CNN, că speră că cerealele își vor găsi drumul spre Turcia și Orientul Mijlociu.

ACTUALIZARE 14.12 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliștilor ca NU s-a ajuns la niciun acord cu Turcia privind transporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Turcia a făcut presiuni pentru un acord între Rusia și Ucraina care să atenueze criza alimentară globală prin negocierea unui pasaj de trecere sigur pentru cerealele blocate în porturile Mării Negre.

VEZI și Blocaj în privința cerealelor din Ucraina. Kievul se teme că, după înlăturarea minelor, rușii vor porni ofensiva asupra portului Odesa

ACTUALIZARE 13.52 Procesul de integrare a regiunii Herson din Ucraina la Rusia este în curs de desfășurare, a declarat joi liderul desemnat de Rusia al regiunii.

„Suntem siguri că Rusia este cu noi și suntem cu Rusia pentru totdeauna”, a scris Vladimir Saldo prin Telegram, care a adăugat: "Integrarea a început și va continua intens.” Saldo nu a oferit alte detalii despre ce înseamnă exact „integrare”.

ACTUALIZARE 13.24 O plângere împotriva lanțului suedez de îmbrăcăminte H&M a fost depusă la o instanță districtuală din regiunea rusească  Kraina Primorie, pentru discriminare față de clienții ruși, transmite NEXTA. Dmitri Kachan, șeful unei firme de avocatură, cere H&M să plătească 700.000 de ruble despăgubire pentru daune morale.

ACTUALIZARE 12.55 Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, participă la la reuniunea anuală, la nivel ministerial, a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), de la Paris. Este prima reuniune la nivel ministerial a OCDE la care România participă în calitate de stat candidat la aderarea la Organizație. "Ne angajăm să promovăm politici mai bune și o tranziție durabilă. Trebuie să sprijinim Ucraina în lupta sa pentru libertate și pentru a-și reconstrui viitorul", a scris pe Twitter oficialul român.

ACTUALIZARE 12.41 Preşedintele Poloniei i-a criticat pe liderii Franţei şi Germaniei pentru faptul că aceştia continuă dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei.

"A vorbit cineva cu Adolf Hitler aşa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? A spus cineva că el trebuie să-şi 'salveze obrazul'? (A spus cineva) că lucrurile trebuie făcute într-un fel care să nu-l umilească pe Adolf Hitler?", a întrebat preşedintele polonez.

ACTUALIZARE 12.24 Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că forțele sale au recâștigat unele teritorii de la forțele ruse într-o contraofensivă în zona Herson din sudul țării.  Potrivit Reuters, ministerul nu a oferit alte informații, dar a precizat că forțele ruse „au suferit pierderi umane și de echipamente”, au minat teritoriul în timp ce erau împinși înapoi și au ridicat baricade împotriva  trupelor ucrainene.  Informațiile nu au fost verificate independent, precizează The Guardian.

ACTUALIZARE 12.00 Armata ucraineană a anunțat că Turcia a început producția în masă de Bozok, o muniție miniaturală cu ghidare laser, care este compatibilă cu dronele Bayraktar TB2. „Ucraina este mediul perfect pentru utilizarea acesteia și prezintă oportunități de testare a muniției”, a scris armata ucraineană pe Twitter.

ACTUALIZARE 11.51 Secretarul general al NATO nu mai vine la București. Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu zona zoster şi va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România, a anunţat joi un oficial al Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg urma să se întâlnească joi, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz şi să participe vineri, la Palatul Cotroceni, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9).

ACTUALIZARE 11.46 Ministerul rus al Apărării a anunțat că „60 de nave de război, bărci și nave de sprijin, peste 40 de avioane și elicoptere, precum și până la 2.000 de unități de arme și  echipamente militare speciale ale Flotei Baltice” sunt implicate astăzi în exerciții la Kaliningrad,  în Marea Baltică, transmite The Guardian. Kaliningrad este o enclavă rusă situată între Polonia și Lituania, de-a lungul coastei baltice.

ACTUALIZARE 11.31 Războiul din Ucraina este pe punctul să „declanșeze un val fără precedent de foame și sărăcie” în întreaga lume, a declarat secretarul general al ONU. „Pentru cei de pe teren, fiecare zi aduce noi vărsări de sânge și suferință”, a spus Antonio Guterres la New York. „Și pentru oamenii din întreaga lume, războiul, împreună cu celelalte crize, amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și sărăcie, lăsând în urma lui haosul social și economic.”

ACTUALIZARE 11.14 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că milioane de oameni din întreaga lume ar putea muri de foame dacă Rusia nu permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale.

„Nu ne putem exporta grâul, porumbul, uleiul vegetal și alte produse care au jucat un rol stabilizator pe piața globală”, a spus  liderul de la Kiev. „Acest lucru înseamnă că, din păcate, zeci de țări se pot confrunta cu o lipsă de alimente. Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada Rusiei asupra Mării Negre continuă”, a adăugat Zelenski.

ACTUALIZARE 10.30 Experți: Rusia este mai puţin eficace în spaţiul cibernetic decât se credea. Este ''puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare''.

ACTUALIZARE 10.11 Ucraina ar putea „elibera Severodonețk în două sau trei zile” cu arme vestice cu rază lungă de acțiune  – a declarat Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk. Oficialul a spus că în prezent este imposibil să se evacueze oamenii din Severodonețk, unde luptele aprige continuă, dar dacă vestul ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune, forțele ucrainene ar putea „elibera orașul în două sau trei zile”

ACTUALIZARE 09.50 Ministerul britanic al Apărării a prezentat joi dimineață ultimul raport despre situația din Ucraina, în care se arată:

  • Luptele continuă în „buzunarul” Severodonețk, dar, în ultimele 48 de ore, Grupul de Forțe din Est al Rusiei (EGF) și-a intensificat și eforturile de a avansa la sud de Izium.
  • Progresul Rusiei pe axa Izium a rămas blocat din aprilie, după ce forțele ucrainene au folosit bine terenul pentru a încetini înaintarea Rusiei.
  • Este probabil că Rusia a încercat să reconstituie EGF după ce a suferit pierderi foarte mari în avansul eșuat asupra Kievului, dar unitățile sale rămân subdimensionate.
  • Rusia încearcă să recâștige avânt în această zonă pentru a exercita presiuni suplimentare asupra Severodonețk și pentru a  avansa mai mult în regiunea Donețk.

ACTUALIZARE 09.23 Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU afirmă că Moscova face progrese în Ucraina, iar regiunile din est Donețk și Lugansk vor fi „eliberate... foarte curând”.

"Cred că există progres. Nimeni nu a promis un rezultat în trei zile sau într-o săptămână. Acum, unii experți asigură că operațiunea militară rusă s-a blocat și merge mult mai lent decât era planificat. Dar există progres, asta e clar ca bună ziua”, a declarat Vasily Nebenzya, care a fost intervievat pentru HardTalk de la BBC de Steven Sackur.

ACTUALIZARE 09.01 Fostul luptător profesionist John Cena s-a întâlnit cu unul dintre fanii săi ucraineni - un tânăr de 19 ani rezident în Mariupol, cu Sindrom Down - după ce adolescentul și familia sa au fugit din Ucraina  în America. Misha Rohozhyn și mama lui, Liana, au plecat din Mariupol în martie.  Pentru a-l motiva pe Misha în lunga lor călătorie,  mama i-a spus că se vor întâlni cu  Cena când vor ajunge la destinație.

ACTUALIZARE 08.47 The Guardian publică fotografii recente despre viața de zi cu zi a militarilor ucraineni care luptă pe frontul de estul Ucrainei.

(w500) Fotografii

(w500) Fotografii

(w500) Fotografii

(w500) Razboi in

ACTUALIZARE 08.38 Un jurnalist ucrainean corespondent în Turcia l-a înfruntat miercuri pe ministrul de externe al Rusiei, acuzând Moscova că fură cereale, pe fondul temerilor de izbucnire a unei crize alimentare mondiale dacă problema nu va fi rezolvată.  „În afară de cereale, ce alte bunuri ați furat din Ucraina și cui le-ați vândut?” l-a întrebat jurnalistul Muslim Umerov pe Serghei Lavrov.

ACTUALIZARE 07.46 Forțele ucrainene au fost respinse de un bombardament rusesc în orașul Severodonetsk și acum controlează doar periferia acestuia. Serhiy Haidai, guvernatorul Luhansk, a anunțat că cea mai mare parte a orașului se află acum în mâinile Rusiei și că nu mai este posibilă salvarea civililor blocați acolo.

ACTUALIZARE 07.31 "Bătălia pentru Severodonețk este una dintre cele mai grele din acest război. Soarta regiunii Donbas se decide acolo", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ultimele evoluții în războiul din Ucraina:

-  Forțele ucrainene au raportat că au avut loc bătălii aprige în mai multe zone din Severodonețk,  oraș-cheie din Lugansk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, potrivit CNN, că orașul „rămâne epicentrul confruntării din Donbas” și a adăugat: "Acolo se decide soarta Donbasului nostru.”

-  Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) din estul Ucrainei au lansat un videoclip de propagandă în care apar trei cetățeni străini în instanță, care sunt prezentați drept mercenari care luptă pentru Ucraina.  Videoclipul a fost difuzat marți de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti și în el apar cetățenii britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner și cetățeanul marocan Brahim Saadoune.

- Luptele au continuat și în jurul orașului Nikolaev,  Ucraina încercând să organizeze contraatacuri limitate către orașul ocupat Herson. Rusia a declarat că a doborât două avioane MiG-29 și un elicopter Mi-8 în regiune, plus 11 drone, potrivit The Guardian.

- Administrația instalată de Rusia în zona ocupată a regiunii Zaporojie  din sudul Ucrainei intenționează să organizeze un referendum la sfârșitul acestui an cu privire la aderarea la Rusia, potrivit agențiilor de presă ruse. Oficialii instalați de ruși în provincia Herson, mai la vest, au anunțat deja planuri similare.

-  Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri, la o conferință de presă cu omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, că sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale -  întrerupte  de o blocadă navală la Marea Neagră condusă de marina Moscovei -  revine Ucrainei.

- Preşedintele rus Vladimir Putin nu va susţine tradiţionalul său dialog anual televizat denumit "Linia directă" cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări din partea publicului, în luna iunie, aşa cum a făcut-o în decursul mai multor ani, transmit DPA şi Interfax, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI