Război în Ucraina, ziua 104 | Lupte grele în regiunea Donbas. Rusia susține că „a eliberat complet” zonele rezidențiale din Severodonețk. 600 de oameni sunt captivi în camere de tortură din Herson, potrivit Kievului

În ziua 104 a războiului din Ucraina continuă luptele în estul țării, în special în oraşul Severodoneţsk, unde oficialii ucraineni spun că situația se schimbă „în fiecare oră”. Soldaţii ucraineni sunt depăşiţi numeric de ruşi, lucru recunoscut chiar de către preşedintele Zelenski. Cu toate acestea, militarii Ucrainei rezistă pe poziţii şi blochează eforturile Moscovei de a ocupa regiunea Donbas. În jur de 600 de oameni sunt captivi în camere de tortură din subsoluri, la Herson, potrivit autorităților ucrainene. În Mariupol a fost impusă carantina după ce a fost depistat un focar de holeră, apărut din cauza cadavrelor rămase neîngropate şi a gunoaielor din oraș. Autorităţile ucrainene au anunţat că navele ruseşti din flota Mării Negre s-au retras la peste 100 de kilometri distanţă de ţărmul Ucrainei, pentru a evita atacurile cu rachete şi drone.

07 Iunie 2022, 07:32 (actualizat 07 Iunie 2022, 23:41) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Razboi in Ucraina. Tânără în fața unei clădiri avariate în Kiev / FOTO: Daniel Ceng Shou-Yi/ZUMA Press Wire/REX/Shutterstock"
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 23.39 Forțele pro-ruse din estul Ucrainei au anunțat că ar fi deschis primul proces împotriva unor străini care ar fi luptat alături de militarii ucraineni. Este vorba despre doi britanici - Aiden Aslin și Shaun Pinner - și un marocan - Ibrahim Saadun. Ei au fost capturați la Mariupol.

ACTUALIZARE 23.12 Ucraina „face eforturi maxime” pentru a debloca porturile maritime și a preveni o criză alimentară globală, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, preluat de CNN.

ACTUALIZARE 21.20 Parlamentul rus a votat două legi prin care pune capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului în această țară, după ce a anunțat că se retrage din CEDO în luna martie. relatează BBC News.

ACTUALIZARE 20.20 Aproximativ 800 de civili s-au refugiat într-o uzină chimică din Severodoneţk. Între cei 800 de civili figurează circa 200 dintre cei 3.000 de angajaţi ai uzinei şi aproximativ 600 de locuitori din Severodoneţk, a afirmat marţi avocatul american al magnatului Dmitro Firtaş, proprietarul uzinei, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Contactată de AFP, preşedinţia ucraineană nu a confirmat deocamdată această afirmaţie.

CITIȚI ȘI:  Ucraina ocupă locul 5 mondial la producţia de cereale. Principalele destinații ale hranei exportate de țara vecină, afectată acum de război

ACTUALIZARE 19.00 Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit rezidenți din regiunea Herson din sudul țării și că îi ține în „camere de tortură”. Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, a declarat: Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special echipate, în camere de tortură, în regiunea Herson. Aproximativ 300 de persoane se află „la subsol” în orașul Herson, iar restul se află în alte așezări din regiune, a spus Tacheva, potrivit agenției de știri de stat ucrainene Ukrinform.

ACTUALIZARE 18.45 În cea de-a 104-a zi a invaziei ruse în Ucraina, luptele se concentrează în zona de est. În Mariupol există riscul unei epidemii de holeră din cauza cadavrelor şi gunoaielor care sufocă orașul controlat de ruşi.

Jurnalistul TVR Adelin Petrișor explică, mai jos, care este situația pe front în prezent:

ACTUALIZARE 18.15 Primarul din Severodonețk, Oleksandr Striuk, a declarat la televiziunea ucraineană că armata rusă încearcă să câștige orașul sporind numărul trupelor, însă forțele armate ale Ucrainei „și-au întărit pozițiile și rezistă”, relatează BBC News.

O altă informație a fost publicată de The Kyiv Independent: Biserica Ortodoxă Rusă a preluat controlul eparhiilor din teritoriile ocupate din Crimeea. În 7 iunie, Sinodul Bisericii Ruse a decis ca eparhiile din Simferopol și Feodosia să fie mutate sub controlul direct al patriarhului Kiril, care este un susținător al lui Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 17.00 Justin Crump, directorul executiv al companiei de consultanță în securitate Sibylline, a declarat pentru BBC că războiul a coborât „la nivel micro”, Rusia fiind acum „norocoasă dacă cucerește un câmp în 24 de ore”. Acest lucru se datorează faptului că armata de apărare – cea ucraineană - pare să aibă un avantaj în acest moment. Detalii, AICI.

ACTUALIZARE 16.15 În cadrul unui schimb de prizonieri, rușii le-au trimis ucrainenilor peste 50 de cadavre ale luptătorilor de la Azovstal, acuză familiile acestora, pe Telegram, relatează BBC News.  Familiile au spus că fiecare parte ar urma să primească 160 de cadavre.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că peste 2.500 de luptători care au apărat uzina Azovstal din Mariupol sunt prizonierii rușilor.

ACTUALIZARE 15.44 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut, marți, că armata rusă a „eliberat complet” zonele rezidenţiale din Severodoneţk, relatează agenția France Presse.

Primarul orașului, Oleksandr Striuk, a spus însă că situația în oraș este „stabilă, dar complicată”, potrivit agenției oficiale de presă Ukrinform.

ACTUALIZARE 15.23 Camera Deputaţilor organizează o expoziţie foto cu tema "Cronicile unei invazii ruse în Ucraina 2022: începutul", în foaierul din faţa sălii de plen. Fotografiile aparţin fotoreporterului ucrainean Max Levin, ucis de forţele armate ruse în timpul exercitării profesiei, în războiul din Ucraina.

Cunoscutul fotoreporter, care transmitea din prima linie a frontului, lângă Kiev, a fost găsit mort la începutul lui aprilie, după ce fusese dat dispărut în 13 martie.

ACTUALIZARE 15.09 Ucraina ar putea exporta maximum două milioane tone de cereale pe lună dacă Rusia refuză să ridice blocada asupra porturilor ţării de la Marea Neagră, a avertizat marţi Taras Vîsoţki, adjunctul ministrului pentru Politică Agrară şi Alimentaţie.

În prezent, Ucraina încearcă să exporte vastele sale depozite de cereale prin transportul rutier, feroviar şi fluvial, pentru a evita o criză alimentară globală, dar aceste rute sunt afectate de constrângeri legate de capacitate.

ACTUALIZARE 14.29 Volodimir Zelenski s-a declarat „foarte fericit” că Boris Johnson a supraviețuit votului de încredere de luni și spune că premierul britanic este un „prieten adevărat al Ucrainei”.

Johnson a vorbit cu Zelenski înainte de votul de luni și i-a confirmat că Marea Britanie va trimite un număr de lansatoare de rachete M270 în Ucraina.

ACTUALIZARE 13.58 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se deplasează vineri, 10 iunie, la Bucureşti, unde va lua parte la Summitul Bucureşti 9 (B9), găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, se arată într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

ACTUALIZARE 13.52 Potrivit serviciilor de informații britanice, citate de CNN, Rusia intenționează să izoleze zona Severodonețk  în nord și în sud, pe măsură ce Kremlinul continuă să lupte pentru a prelua controlul total asupra regiunii Donbas.

ACTUALIZARE 13.18 Împotriva cui luptă Putin cu adevărat? Expert al Institutului Kenan: Este un război al generațiilor, „războiul bătrânilor”. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o luptă nu numai între două armate și două societăți, ci și între două generații de lideri.

ACTUALIZARE 12.43 Compania nucleară de stat a Ucrainei Energoatom a criticat, pe Telegram, planul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a trimite o delegație centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia. Energoatom susține că nu a lansat o invitație pentru o astfel de vizită. Potrivit The Guardian, Energoatom are temeri că vizita ar legitima faptul că Rusia a ocupat centrala nucleară, cea mai mare din Europa.

ACTUALIZARE 12.24 Analiză CEPA: Toate dățile în care Vladimir Putin „a murit”. La scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, s-a pus în funcțiune o moară de zvonuri despre sănătatea președintelui Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 11.49 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat luni „credibile” informaţiile potrivit cărora Rusia „fură” exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, „pentru a le vinde în propriul profit”.

„Totul este deliberat”, a spus el în cursul unei conferinţe virtuale despre insecuritatea alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la „şantaj” pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.27 Luptele intense pentru controlul orașului Severodonețk din estul Ucrainei continuă marți, Rusia utilizând artilerie, avioane și elicoptere în zonă, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, citate de CNN.

ACTUALIZARE 11.23 Corpurile unor luptători ucraineni ucişi în timpul apărării oraşului Mariupol în faţa ofensivei forţelor ruse asupra combinatului siderurgic Azovstal au fost predate Kievului, au anunţat familiile militarilor din batalionul Azov, transmite marţi Reuters.

ACTUALIZARE 11.15 Cum a ajutat un pilot de dronă ucrainean, în vârstă de 15 ani, la distrugerea unui convoi al armatei ruse.

În timp ce armata rusă înainta spre Kiev, la sfârșitul lunii februarie, apărarea ucraineană a înrolat un pilot de dronă pentru a identifica o coloană de vehicule militare care se apropia de Capitală, dinspre vest. Civilul care a preluat sarcina și-a trimis drona pe un câmp din apropierea casei sale și a găsit convoiul rusesc. Artileria ucraineană l-a distrus, iar operatorul de drone a fost salutat  ca un erou. Are doar 15 ani.

ACTUALIZARE 11.00 Iniţiativa Celor Trei Mări nu poate exista fără o Ucraină liberă şi suverană, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, în cadrul congresului anual al oficialităţilor locale din ţările participante la această iniţiativă regională, ce are loc luni şi marţi în oraşul polonez Lublin, potrivit thenews.pl.

ACTUALIZARE 10.57 Publicația britanică The Guardian publică o serie de fotografii recente din Ucraina.

(w500) Razboi in

(w500) Razboi in

(w500) Razboi in

 

ACTUALIZARE 10.49 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu alimente drept "o rachetă ascunsă împotriva țărilor în curs de dezvoltare" și a învinuit Kremlinul pentru criza alimentară globală care se profilează, determinându-l pe ambasadorul Moscovei la ONU să părăsească ședința Consiliului de securitate.

ACTUALIZARE 10.41 Marina ucraineană afirmă că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de ţărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor sale cu rachete şi drone şi că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson, potrivit CNN.

ACTUALIZARE 10.30 Șeful diplomației UE, Josep Borrell, condamnă, într-un mesaj pe Twitter, faptul că forţele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din Ucraina, la Nikolaiev, afirmând că este un alt atac rusesc cu rachete care contribuie la criza alimentară globală şi că dezinformarea răspândită de Putin devine din ce în ce mai cinică.

ACTUALIZARE 10.06 Rusia a decis interzicerea intrării în țară pentru alte 61 de persoane, oficiali americani, lideri din apărare și din mass media, a anunțat luni Ministerul rus de Externe, citat de CNN.

Lista include șefi ai unor firme importante de apărare, platforme media, agenții de rating și companii de construcții de avioane și nave, precum și oficiali ai Departamentului american de Stat.

ACTUALIZARE 09.34 Preşedinţii Lituaniei şi Letoniei au cerut marţi, înaintea unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Vilnius, o prezenţă militară a NATO mai solidă în statele baltice, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, relatează DPA.

Şeful statului lituanian Gitanas Nauseda şi omologul său leton Egils Levits s-au pronunţat pentru desfăşurarea de trupe suplimentare ale Alianţei Nord-Atlantice în regiunea baltică.

VEZI și: EXCLUSIV Mark Galeotti, expert în securitatea Rusiei: Există un al treilea război, cel din creierul lui Putin. A crezut că invadarea Ucrainei va fi apogeul epocii. Epitaful lui va conține cuvântul "președinte"

ACTUALIZARE 08.55 Președintele Zelenski i-a mulțumit premierului britanic Boris Johnson și Regatului Unit pentru că a furnizat  Kievului armele  de care are nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei.  Johnson, a spus președintele Ucrainei, a demonstrat „înțelegerea deplină” a nevoilor țării sale. Este o reacție care vine după decizia guvernului britanic de luni - luată în coordonare cu SUA - de a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă care pot lovi ținte de până la 80 km (50 mile) distanță.

ACTUALIZARE 08.19 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sunt lupte  pe străzile orașului Severodonetsk, și admite că forțele ruse au un avantaj numeric.  În ultimul său discurs de noapte, Zelenski a insistat că forțele ucrainene au „toate șansele” să riposteze și că „sunt puternice”.

Ultimele evoluții ale războiului - la ora 07.00 dimineața:

Desecretizarea informațiilor: Președintele american Joe Biden a dat ordin să fie desecretizate informațiile din perioada premergătoare invaziei Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, deoarece afirmațiile oficialilor americani cu privire la atacul iminent au fost întâmpinate cu „scepticism” de către partenerii și aliații americani.

Prizonieri Azovstal: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ar putea fi peste 2.500 de prizonieri de la uzina de oțel Azovstal din Mariupol aflați acum în detenție în regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Zelenski a spus că planurile Rusiei cu privire la tratamentul acestor prizonieri se schimbă constant.

Rusia „retrage” navele din Marea Neagră: Marina ucraineană a declarat că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri (aproximativ 65 mile) de țărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor sale cu rachete și drone. Într-o actualizare operațională de luni, Marina a declarat că, în efortul de a recâștiga controlul asupra zonelor  de nord-vest ale Mării Negre, rușii au desfășurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea și Herson.

Situația se schimbă „în fiecare oră” în Severodonețk: Lupte grele au loc în orașul din est Severodonețk. Oficialul militar local Oleksandr Striuk a declarat că „există suficiente forțe [ucrainene] și mijloace pentru a recuceri orașul. Sunt lupte aprige și lupte de stradă”.

Rusia intensifică atacurile cu rachete și atacurile aeriene: Ministerul ucrainean al Apărării  a declarat că forțele ruse au lansat rachete și lovituri aeriene împotriva unui număr de ținte în întreaga Ucraine, în timp ce încearcă să distrugă apărarea ucraineană și să lovească infrastructura cheie. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că Rusia desfășoară „operațiuni intense de foc și asalt de-a lungul întregii linii de confruntare în regiunile Donețk și Lugansk”.

Depozit de cereale lovit de rachete: Șeful politicii externe a UE a condamnat  un atac cu rachete rusești asupra unui terminal de cereale ucrainean petrecut în weekend în orașul-port din sudul Mykolaiv. Josep Borrell a spus că atacul este în contradicție cu angajamentele recente ale președintelui rus Vladimir Putin de a oferi un transport comercial în siguranță prin Marea Neagră din porturile ucrainene.

Atacuri ale armatei ucrainene: Armata ucraineană a anunţat că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei.  "Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioane - depozite de muniţii în regiunea Mikolaiv (Nikolaev)", a anunţat marţi statul major al forţelor armate ucrainene. Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI