Lituania va cumpăra din SUA 8 sisteme HIMARS

Un sistem de rachete HIMARS
Un sistem de rachete HIMARS
10 noiembrie 2022, 16:13

Lituania, vecină cu Rusia şi Belarus, şi-a majorat cheltuielile de apărare după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina.

Sistemele HIMARS, care vor fi livrate în 2025 şi 2026, vor furniza „o capacitate şi o putere complet noi, pe care Lituania nu le-a avut niciodată”, a declarat ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas.

„Vânzarea propusă va contribui la obiectivele militare ale Lituaniei, şi anume modernizarea capacităţilor sale, simultan cu creşterea suplimentară a interoperabilităţii cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, a transmis Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA) într-un comunicat.

Sistemele HIMARS livrate Ucrainei sunt considerate unele dintre armamentele cele mai eficace din arsenalul său în conflictul cu Rusia.

Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră în UE şi NATO, alocă pentru apărare peste 1,6 miliarde de euro, adică 2,52% din PIB.

Ţara baltică va fi gazda unui summit al Alianţei în iulie 2023.

Lituania va achiziţiona de asemenea sisteme de rachete cu rază lungă ATACMS, capabile să lovească ţinte la 300 km distanţă, dar şi sisteme cu rază mai scurtă de acţiune.

Ţările vecine Letonia şi Estonia prevăd la rândul lor să se doteze cu sisteme HIMARS.

Ministrul lituanian al Apărării a subliniat că achiziția „va întări securitatea nu numai a Lituaniei, ci şi a întregii regiuni”.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite