Lituania: Parlamentul aprobă taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor

Parlamentul Lituaniei a aprobat marţi taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor în 2023 şi în 2024, după majorarea semnificativă a dobânzilor de către BCE, transmite Reuters.

09 Mai 2023, 14:54 (actualizat 09 Mai 2023, 15:06) Știrile TVR |
Parlamentul lituanian

Profiturile băncilor din statul baltic au crescut semnificativ în urma majorării dobânzilor de către BCE, pentru contracararea inflaţiei ridicate.

Noua lege prevede impunerea unei taxe de 60% asupra părţilor din veniturile din dobânzi ale băncilor care sunt mai mari cu 50% decât media din ultimii patru ani. Autorităţile de la Vilnius speră să obţină 510 milioane de euro în urma implementării legislaţiei, bani care vor fi utilizaţi pentru majorarea cheltuielilor militare.

Înainte de anunţarea noii legi, statul baltic se aştepta să cheltuiască pentru apărare 1,9 miliarde de euro în 2023, sau 2,52% din PIB. Lituania este membru NATO şi are graniţe cu Rusia şi Belarus.

În aprilie, BCE avertiza că impunerea unei contribuţii financiare băncilor din Lituania "ar putea avea efecte negative economice, făcând instituţiile de creditare mai puţin rezistente la şocurile economice".

Două grupuri suedeze deţin mai mult de jumătate din activele bancare din Lituania: Swedbank, ale cărei profituri în 2022 au urcat cu 64%, la 148 milioane de euro, şi SEB, ale cărei profituri au crescut cu 49%, la 172 milioane de euro. Firma britanică de tehnologie financiară Revolut deţine a treia mare bancă.

Asociaţia bancară din Lituania susţine că legislaţia a fost adoptată fără o evaluare adecvată a impactului şi fără a lua în considerare sugestiile băncilor.

 

 

sursa Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI