Lituania își va testa sâmbătă independența energetică prin decuplarea rețelei de cea a Rusiei

Sistem energetic energie electrică
Sistem energetic energie electrică
21 aprilie 2023, 10:42

Operatorul de reţea Litgrid AB va derula acest test sâmbătă, între orele 11:00 a.m. şi 9:00 p.m., interval în care toate legăturile cu reţeaua energetică rusească vor fi complet întrerupte.

Electricitatea din reţeaua lituaniană va proveni din surse interne şi din importuri din Suedia şi Polonia.

Lituania, Letonia şi Estonia s-au concentrat pe reducerea dependenţei energetice de Moscova, prin căutarea de surse alternative de aprovizionare cu petrol, gaze şi electricitate. Chiar dacă statele baltice nu mai importă combustibili fosili ruseşti după invadarea Ucrainei anul trecut, cele trei ţări se bazează încă pe vecinul lor mai mare pentru menţinerea stabilităţii sistemului de electricitate.

„Pentru prima dată în istoria sa, sistemul de electricitate din Lituania va opera complet independent, aşa că facem pregătiri responsabile pentru acest test şi vom fi gata pentru toate scenariile”, a spus Rokas Masiulis, directorul general de la Litgrid.

Ţara baltică va beneficia de o investiţie de la UE în valoare de peste un miliard de euro. Oficialii de la Vilnius intenţionau să se decupleze de reţeaua rusească în 2025, dar dacă testele se vor derula cu succes, este posibil ca decuplarea să se realizeze încă de anul următor, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.

Pentru a decupla complet liniile energetice, este nevoie ca sincronizarea cu Europa continentală să se facă la pachet cu Letonia şi Estonia, chiar dacă aceste două ţări spun că au nevoie de mai mult timp să se pregătească pentru această trecere.

În plus, testul Lituaniei va însemna şi izolarea regiunii Kaliningrad, enclava rusească din Marea Baltică. Compania de utilităţi Inter Rao şi-a extins capacităţile energetice din Kaliningrad, pentru a fi capabilă să opereze independent de Lituania.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă