Lituania a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Gitanas Nauseda președintele Lituaniei
Gitanas Nauseda președintele Lituaniei
21 iulie 2022, 10:12

Forul legislativ de la Vilnius a adoptat ratificarea Protocolului privind aderarea Finlandei cu 111 voturi şi documentul similar pentru Suedia cu 112 voturi.

Ulterior în cursul zilei de miercuri, preşedintele Gitanas Nauseda a promulgat cele două acte normative, încheind astfel procedura de ratificare din partea Lituaniei.

Potrivit lui Nauseda, aderarea Finlandei şi a Suediei la organizaţia euro-atlantică reprezintă un pas semnificativ în direcţia consolidării securităţii în regiunea Mării Baltice şi în flancul estic al NATO.

”Este atât o decizie istorică, cât şi o oportunitate istorică pentru NATO de a deveni o alianţă mai puternică şi mai robustă. Finlanda şi Suedia aparţin familiei naţiunilor baltice şi nordice şi sunt bucuros că acum cooperarea noastră în domeniul securităţii va trece la un nou nivel”, a adăugat şeful statului lituanian.

La rândul său, premierul lituanian Ingrida Simonyte a scris pe Twitter că ratificarea din parlamentul de la Vilnius constituie ”încă un pas către aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO şi către o Europă mai sigură”.

La Summitul NATO de la Madrid, din 28-30 iunie, Finlanda şi Suedia au fost invitate să devină membre ale NATO, după ce în 18 mai cele două ţări au prezentat cererea oficială de aderare la organizaţie. Semnarea protocoalelor de aderare a celor două ţări nordice de către cele 30 de state membre NATO a avut loc la Bruxelles în 5 iulie.

Din 1994, Finlanda şi Suedia participă la programul ‘Parteneriat pentru Pace’.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite