Litoralul românesc, zonă sigură pentru turiști. Valeria Abaza, biolog marin: Avem o stație permanentă la Mamaia, din care prelevăm probe fizico-chimice zilnic și le analizăm

21 iunie 2023, 21:52

S-a tot rostogolit informația legată de apele Marii Negre, care n-ar fi sigure pentru sănătate, după distrugerea barajului de pe Nipru. Iar unii turiști au preferat să-și anuleze vacanțele pe litoralul românesc. Asta în ciuda asigurărilor repetate ale autorităților române care au prelevat probe din apă, care sunt în parametri normali.

Valeria Abaza, biolog marin, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa de la Constanța: Nu este nicio problemă din punctul nostru de vedere. Avem o stație permanentă la Mamaia, din care prelevăm probe fizico-chimice zilnic și le și analizăm. Datele sunt trimise zilnic către DSP Constanța, care ni le-a solicitat pentru a le corela cu datele de microbiologie pe care le determină domniile lor. Până în momentul de față nu s-a detectat nimic. S-au prelevat probe și de la Sulina, și de la Sfântu Gheorghe. Am încercat să prelevăm probe dincolo de Delta Dunării. Până în momemtul de față nu am detectat nicio problemă.

Directorul Centrului Național Ucrainean pentru Ecologie Marină spune că, dacă apa dulce contaminată ajunge pe coastele României și Bulgariei, va fi la fel de periculos ca la Odesa, unde au fost găsite microorganisme care pot provoca infecții intestinale.

Valeria Abaza, biolog marin, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa de la Constanța: E puțin probabil, pentru că trebuie să ținem cont și de curenți, și de cantitatea de apă care mai disipează din microorganisme. Nu or să aibă aceleași concentrații dacă ajung la noi.

O expediție românească a pleacat pe apă, dincolo de zona de influență a Dunării pentru a preleva noi probe lămuritoare.

Valeria Abaza, biolog marin, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa de la Constanța: Se preconizează ca această expediție să se încheie la sfârșitul acestei săptămâni. A început pe 20. Azi s-au predat probele de la adâncimi de 20 de metri către Direcția Sanitară Tulcea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite