Litoral fără personal. Patronii de hoteluri și restaurante au nevoie de peste 50.000 de salariați

14 iunie 2018, 20:21

Bucătari, ospătari, cameriste sau recepționeri. Sunt locuri de muncă disponibile aproape în fiecare hotel sau restaurant de la malul mării.

Cei mai buni angajați preferă să plece să lucreze în străinătate, unde salariile în turism sunt chiar și de zece ori mai mari.

Patronii de hoteluri și restaurante au nevoie, urgentă, de cel puțin 50.000 de salariați. Pentru a umple golul, unii hotelieri au apelat şi la elevi de liceu.

Patronatele au cerut Guvernului să simplifice legislația pentru a putea angaja mai uşor străini. Acum, companiile trebuie să acorde unui străin salariul mediu brut pe economie și nu salariul minim. În aprilie, salariul mediu brut pe economie a fost de 4.512 lei, potrivit INS.

Oficial, turismul a rămas sectorul care oferă cele mai mici salarii. Venitul mediu net în hoteluri și restaurante a fost, în aprilie, de doar 1.563 de lei, în condițiile în care media pe țară este de 2.713 de lei, potrivit INS. O explicație este că majoritatea angajaților își completează veniturile cu bacșișuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite