Lista membrilor Guvernului. Calendarul și procedura formării noului executiv

Florin Cîțu premierul desemnat
Florin Cîțu premierul desemnat
23 decembrie 2020, 07:56

Prim-ministrul desemnat, Florin Cîţu, a declarat, în seara zilei de 22 decembrie 2020, că urmează ca la data de 23 decembrie noul guvern să fie învestit de parlament. „Mâine (n. r. 23 decembrie) urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10.00 sau 11.00 cel mai târziu. Planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora şase seara, urmează jurământul şi după aceea tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o şedinţă foto şi atât”, a declarat Florin Cîţu, la 22 decembrie.

Conducerile PNL, USR PLUS şi UDMR au validat, fiecare în parte, listele proprii de miniştri care vor face parte din viitorul Executiv, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la 22 decembrie, că Florin Cîţu este premierul desemnat, informează Agerpres.

Lista membrilor Guvernului este următoarea:

* Florin Cîţu – prim-ministru

* Dan Barna – viceprim-ministru

* Kelemen Hunor – viceprim-ministru

* Nicolae Ciucă (PNL) – Ministerul Apărării Naţionale

* Bogdan Aurescu (PNL) – Ministerul Afacerilor Externe

* Alexandru Nazare (PNL) – Ministerul Finanţelor Publice

* Lucian Bode (PNL) – Ministerul de Interne

* Sorin Cîmpeanu (PNL) – Ministerul Educaţiei Naţionale

* Virgil Popescu (PNL) – Ministerul Energiei

* Adrian Oros (PNL) – Ministerul Agriculturii

* Bogdan Gheorghiu (PNL) – Ministerul Culturii

* Raluca Turcan (PNL) – Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale

* Cătălin Drulă (USR PLUS) – Ministerul Transporturilor

* Claudiu Năsui (USR PLUS) – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

* Stelian Ion (USR PLUS) – Ministerul Justiţiei

* Cristian Ghinea (USR PLUS) – Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

* Vlad Voiculescu (USR PLUS) – Ministerul Sănătăţii

* Ciprian Teleman (USR PLUS) – Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

* Cseke Attila (UDMR) – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

* Tanczos Barna (UDMR) – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

* Eduard Novak (UDMR) – Ministerul Tineretului şi Sportului

Potrivit art. 103, alineat 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

În termen de zece zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii guvernului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului (art. 103, alin. 2 din Constituţie).

Audierile miniştrilor
Birourile permanente ale celor două camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor, se arată în art. 86 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Tot birourile permanente stabilesc data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniştrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului (art. 87 din Regulament).

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

După audieri şi acordarea avizelor, se convoacă şedinţa comună a camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniştri şi programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului şi listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, preşedintele de şedinţă le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

Votul Parlamentului cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului
După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi guvernul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă