Lista medicamentelor esențiale, actualizată de Organizația Mondială a Sănătății. Autorităţile din România au promis anul trecut că vor reintroduce în legislaţie această listă

12 iulie 2019, 20:12

Peste 150 de țări din întreaga lume ţin cont de lista medicamentelor esențiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt incluse, de exemplu, citostaticele, tratamentele pentru boli cardiovasculare şi imunoglobulina.

Experţii consideră că aceste medicamente nu ar trebui să le lipsească niciodată pacienţilor.

Pe lista actualizată sunt acum 460 de produse.

Emanuela Schweninger, jurnalist TVR: „Pe listă au fost adăugate 28 de medicamente pentru adulţi şi 23 pentru copii. Printre ele, tratamente pentru cancer, antibiotice şi anticoagulante pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale”.

„Includerea pe listă a unora dintre cele mai noi și mai avansate tratamente pentru cancer reprezintă un semnal puternic că fiecare persoană merită să aibă acces la medicamente care îi pot salva viața, nu doar la cele pe care și le poate permite”, susţine directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

După o serie de crize în aprovizionarea farmaciilor și spitalelor, acum 3 ani, autoritățile române au introdus în legislație o listă a medicamentelor esențiale. Nu a mai intrat în vigoare din cauza unor modificări legislative.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a făcut o listă nouă, adaptată nevoilor din țara noastră.

„În perioada imediat următoare, vom pune în dezbatere publică Ordinul de ministru prin care va fi aprobată această listă. Documentul va cuprinde și măsurile pe care MS le are în vedere pentru asigurarea pieței cu aceste medicamente”.

Autorităţile spun că vor actualiza periodic lista, în funcţie de necesităţi.

Asociaţiile de pacienţi nu mai cred în promisiuni.

Peste jumătate din medicamentele incluse pe listă costă mai puţin de 50 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite