Lista directorilor ruși care au murit în condiții suspecte. „Este imposibil să dovedești ceva”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
2 septembrie 2022, 10:48

Maganov a murit joi după ce a căzut de la etajul cinci al Spitalului Clinic Central din Moscova, unde era internat. A fost președintele Lukoil, al doilea mare producător de petrol al țării.

Potrivit unor informații din presa rusă, acesta ar fi fost sub tratament pentru probleme cardiace și depresie, iar sinuciderea nu a fost exclusă de către polițiști, deși Ravil Maganov nu a lăsat niciun bilet de adio.

Baza, un site de știri cu legături în serviciile secrete, a declarat că Maganov a căzut după ce s-a urcat pe un pervaz pentru a fuma. La fața locului ar fi fost găsit un pachet de țigări.

Spitalul este locul în care Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a încectat din viață marți. Baza a precizat că nu era disponibilă nicio cameră CCTV, deoarece sistemul de supraveghere video se afla în lucrări de mentenanță.

Compania Lukoil a spus doar că Maganov, care a preluat funcția de președinte în 2020, a murit în spital „după o boală gravă”.

Maganov a început să lucreze pentru compania petrolieră privată în 1993. Poliția nu a precizat dacă tratează moartea lui ca fiind suspectă.

Maganov, care a purtat adesea discuții cu oficiali ai ministerului rus al energiei, a fost un apropiat al lui Vagit Alekperov, unul dintre fondatorii Lukoil și fost ministru adjunct al petrolului sovietic. Alekperov a demisionat în aprilie, la o săptămână după ce Marea Britanie i-a înghețat bunurile și a impus interzicerea vizelor ca parte a sancțiunilor pentru invadarea Ucrainei.

Lukoil a fost una dintre numeroasele companii rusești care au condamnat public invazia, spunând că războiul a fost o tragedie și cerând o încetare imediată a focului. Unii analiști au spus că declarația, publicată doar în limba engleză, a fost un efort de a descuraja sancțiunile. Lukoil are peste 200 de benzinării în Statele Unite.

Alexander Subbotin, un fost membru al consiliului Lukoil care deținea o companie de transport maritim, a murit în mai. Se spune că ar fi ingerat venin de broască râioasă dat de șamani pentru a-i vindeca mahmureala.

În iulie, Yuri Voronov, un milionar cu legături în Gazprom, gigantul energetic deținut de Kremlin, a fost găsit mort, cu o rană de armă la nivelul capului, într-o piscină de lângă Sankt Petersburg. Nu a fost clar cui îi aparținea arma găsită la fața locului.

Vladislav Avayev, un fost vicepreședinte al Gazprombank, și Serghei Protosenya, un senior manager al companiei de energie Novotek, au murit în urma unor „împușcături suicidare” în aprilie. Aceștia că și-ar fi ucis mai întâi soțiile și fiicele adolescente. Deși Rusia are unele dintre cele mai mari rate de sinucidere din lume în rândul bărbaților, decesele lor au trezit suspiciunea că aceștia ar fi căzut în dizgrația Kremlinului.

„Este imposibil să dovedești ceva”, a spus Mihail Krutikhin, un analist energetic. „Dar există o suspiciune că ei scapă de oamenii care nu-și pot ține gura sau a căror conștiință s-ar putea trezi.”

Ceilalți care au murit sunt Leonid Șulman, șeful serviciului de transport al Gazprom, care a fost găsit în ianuarie mort în locuința sa, cu venele tăiate, și Alexander Tyulakov, un alt oficial Gazprom, despre care se spunea că s-ar fi spânzurat în februarie.

Întreprinderile rusești, cu puține excepții, au rămas tăcute ori s-au raliat în jurul Kremlinului de la declanșarea invaziei.

Mihail Fridman, fondatorul Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, născut în Ucraina, a fost primul care a cerut încetarea vărsării de sânge. De atunci, Fridman s-a lamentat constant că sancțiunile occidentale l-au lăsat fără suficienți bani pentru a-și plăti menajerele.

Oleg Tinkov, 54 de ani, fondatorul Tinkoff Bank, al doilea cel mai mare furnizor de carduri de credit din Rusia, a scris pe Instagram: „Oameni nevinovați mor în Ucraina chiar acum, în fiecare zi – acest lucru este inacceptabil! Nu are nici un sens!” Tinkov, care locuiește în Europa, a declarat că i s-a spus că se află pe lista de omucideri a Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite