Lisabona se află în acest weekend sub cod roşu de caniculă. Sunt prognozate temperaturi care ar putea atinge 41 de grade Celsius

Lisabona
Lisabona
5 august 2023, 13:25

Papa Francisc a sosit miercuri la Lisabona în cadrul vizitei sale în Portugalia dedicată Zilei Mondiale a Tineretului (ZMJ), o adunare la care participă sute de mii de catolici şi care se desfăşoară o dată la trei ani într-un alt oraş. Evenimentul se va încheia cu o liturghie papală, duminică.

Liturghia urmează să fi oficiată în Parque Tejo, pe malul fluviului Tejo, o zonă deschisă, lipsită de umbră, la eveniment fiind aşteptate peste 1 milion de persoane, conform autorităţilor.

Participanţii la ZMJ au primit ce au organizatorii au denumit „trusa pelerinului”, care include o pălărie şi o sticlă de apă reutilizabilă.

Agenţia de meteorologie IPMA a emis pentru acest weekend un cod roşu care vizează Lisabona între orele 10:00 şi 18.00 ca urmare a „persistenţei unor temperaturi extrem de ridicate”. Liturghia de duminică va dura două ore, de la 9:00 la 11:00.

Înaintea evenimentului de închidere, papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, s-a deplasat sâmbătă dimineaţă la celebrul sanctuar catolic din Fatima. Liderul de la Vatican urmează să oficieze sâmbătă seară o slujbă la Parque Tejo.

IPMA a anunţat că temperaturile ar putea atinge sâmbătă 36 de grade Celsius şi chiar 38 de grade Celsius la Fatima şi Lisabona.

August este de obicei cea mai călduroasă lună a anului în Portugalia. Cea mai ridicată temperatură medie înregistrată în august la Lisabona a fost de 28 de grade Celsius.

Vremea extremă din iulie a făcut ravagii pe întreaga planetă, cu temperaturi record în China, Statele Unite şi unele zone din sudul Europei, provocând incendii, penurie de apă şi o creştere a numărului de cazuri de spitalizări asociate căldurii.

Portugalia se află în alertă maximă pentru incendii, peste 500 de pompieri luptându-se cu flăcările care au izbucnit vineri după-amiază într-o zonă împădurită din districtul Castelo Branco din centrul ţării.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite