Lipsa programelor de screening şi a educaţiei medicale ţin pacienţii cu cancer departe de tratament. 1 român din 3 refuză investigațiile medicale

Un român din trei cu suspiciuni oncologice refuză să continue investigaţiile. Lipsa programelor de screening şi a educaţiei medicale ţin pacienţii cu cancer departe de tratament, susţine Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, care a organizat o caravană - "Nu am făcut destul" - în opt localităţi rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital, conform Agerpres.

14 Decembrie 2022, 13:10 Știrile TVR |
Analize de sânge

Din 156 de pacienţi depistaţi cu suspiciuni oncologice la ediţia 2022 a caravanei rurale, 51 au refuzat continuarea investigaţiilor medicale. Faptul că un pacient din trei nu este interesat de sănătatea sa, în condiţiile în care a aflat că are un risc major şi are asigurate gratuit investigaţiile următoare, dar şi transportul, arată nevoia de educaţie medicală şi de programe de screening în România", informează un comunicat de presă al FABC.

O echipă de medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale, studenţi la facultăţi de medicină şi elevi la şcoli postliceale sanitare au efectuat trei vizite în fiecare localitate şi au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge, analize de urină, măsurarea glicemiei, tensiunii, greutăţii, înălţimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic şi dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

Caravana, ajunsă la a noua ediţie, s-a desfăşurat în perioada septembrie - noiembrie în mai multe județe.    

„Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar, dar şi programări la clinicile cele mai apropiate. După ce am fost în sate, am dat peste 300 de telefoane şi mesaje în această campanie, i-am programat, le-am dat telefoane să le aducem aminte de programări, i-am reprogramat uneori, i-am navigat prin sistemul de sănătate şi chiar le-am dat indicaţii rutiere prin telefon, dat fiind că pacienţii vin din rural şi clinicile sunt în oraşe, iar dacă nu aveau posibilitatea să ajungă la spital le-am asigurat şi transportul gratuit. Cu toate astea, un pacient din trei a refuzat din start să continue investigaţiile, iar alţii au renunţat pe parcurs - au mers la prima investigaţie suplimentară, dar nu şi la următoarea. Asta nu se traduce decât prin lipsa programelor de screening din România şi prin lipsa educaţiei medicale", a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.136 de persoane (77% femei, 23% bărbaţi).

Conform FABC, 71% dintre cei testaţi suferă de obezitate sau au exces ponderal. Aproximativ 25% dintre cei testaţi aveau valori modificate ale glicemiei, ceea ce sugerează fie un diabet slab controlat, fie depistarea diabetului.

Au fost efectuate 787 ecografii şi a fost depistat un caz de cancer mamar cu recomandare de biopsie.

Totodată, au fost efectuate 256 teste PSA. 8% dintre bărbaţii testaţi prezentau valori crescute ale PSA şi necesitau investigaţii suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic. 4% au valori modificate ale ureei şi creatininei şi necesită investigaţii suplimentare pentru evaluarea funcţiei renale.

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana a avut şi o importantă componentă educaţională. Medicii au discutat cu pacienţii despre importanţa prevenţiei şi investigaţiilor medicale, s-au oferit celor prezenţi pliante şi broşuri informative şi au fost proiectate în sălile de aşteptare videoclipuri educative. De asemenea, cu ajutorul unor mulaje care reproduc sâni sănătoşi şi sâni cu tumori maligne şi benigne, femeile au învăţat cum să îşi palpeze sânii.

Pe parcursul celor nouă ediţii, caravana "Nu am făcut destul" a testat peste 9.600 de persoane din localităţi rurale din toată ţara, cu implicarea a peste 550 de medici, asistente, studenţi, voluntari.

În ultimii cinci ani, în timpul caravanei, au fost diagnosticate opt femei cu cancer mamar şi 13 persoane cu cancere de piele.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI