Vara îi va prinde nepregătiți pe hotelierii de pe Valea Prahovei, care duc lipsă de angajați. Unii patroni au ajuns în situația să servească chiar ei clienții. Ar angaja inclusiv persoane fără experiență, oferă cazare și decontează transportul, dar tot nu găsesc doritori. Reprezentanții unităților hoteliere dau vina pe mirajul străinătății și al câștigurilor mari, unde o parte din personalul hotelier de la munte a ales să meargă.
Pentru sezonul de vară pe Valea Prahovei, unii hotelieri ar trebui să angajeze cu 50% mai mult personal decât în alte perioade. Cei mai căutați sunt ospătarii, bucătarii, recepționerii, cameristele și personalul specializat pentru spa-uri și locuri de joacă pentru copii, dar nici femeile de serviciu nu se mai găsesc prea ușor.
Un ospătar ar câștiga între câteva sute și 1000 de euro, iar un bucătar cu experiență chiar dublu.
Amatori nu prea se găsesc, iar când vin, prima întrebare pe care o pun e legată de salariu.
Patronii oferă bonusuri, tichete valorice, mese și transport gratuit la locul de muncă.
Personalul angajat confirmă că lipsa de ospătari și bucătari este tot mai acută. Puțini tineri se mai specializează în domeniu, astfel încât angajatorii au demarat un program de pregătire pentru începători, timp în care aceștia sunt plătiți.
La început, sunt ajutați de angajații mai vechi, dar dacă își dau interesul, după o lună pot avea ceva experiență.