Linia de tren care leagă Bucureștiul de cel mai mare aeroport al țării, Henri Coandă, e aproape gata. Problema unei curți în litigiu nu a fost încă rezolvată

Constructorul liniei de tren către aeroport spune că trenurile de călători ar putea circula până la sfârșitul anului. Investiția în valoare de peste 80 de milioane de euro riscă să fie blocată însă chiar înainte de inaugurare. Linia trece peste o curte în litigiu, iar instanța urmează să se pronunțe în toamnă.

22 August 2020, 21:17 |
Trenul spre aeroport iese din depou la toamnă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Construcția legăturii feroviare a Capitalei cu aeroportul Henri Coandă a început în septembrie, anul trecut. Linia, lungă de aproape 3 kilometri, trece peste DN 1 pe un viaduct, va avea un punct de oprire lângă patinoarul omului de afaceri Ion Țiriac și o stație la aeroport.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: "Peroanele, casa de bilete și lifturile de acces au fost finalizate. Constructorul montează ultimele porțiuni de cale ferată".

Liviu Trenchea, manager de proiect, firmă de construcții: "Lucrările sunt executate în proporție de 94-95%. Probabil spre sfârșitul lunii septembrie vom începe testele cu trenurile de lucru urmând după asta să se realizeze și partea de semnalizare și de telecomunicații. Probabil spre sfârșitul anului e posibil să circule trenurile (...) inclusiv cu partea de semnalizare încă în teste și în probe".

O porțiune a liniei trece însă peste o suprafață în litigiu.

Roxana Marișoiu, proprietarul imobilului: "Se construiește ilegal aici peste terenul meu, peste proprietatea mea, cu încălcarea drepturilor fundamentale, cetățenești. (...) În casă au început mari deteriorări la construcție, au apărut fisuri, crăpături în pereți".

Proprietarul a cerut suspendarea exproprierii curții în instanță și susține că a câștigat în primă fază. În replică, reprezentații CFR Infrastructura au precizat pentru Știrile TVR: "Lucrările se execută conform contractului și cu respectarea autorizațiilor de construcție emise. În baza ordinelor administrative emise de inginer, conform contractului, antreprenorul a executat lucrări fără afectarea proprietății respective".

Judecătorii vor lua o decizie finală privind acest litigiu în toamnă.

Va exista o întârziere și la finalizarea punctului de oprire din zona patinoarului deținut de omul de afaceri Ion Țiriac. Lucrarea ar putea fi gata mai târziu, la începutul anului viitor, pentru că antreprenorul nu a intrat încă în posesia autorizației de construcție.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -3°C
IASI -4°C -3°C
CLUJ -8°C -8°C
CONSTANTA 1°C -3°C
CRAIOVA -1°C -2°C
BRASOV -6°C -8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI