Linia de metrou Eroilor – Drumul Taberei, inaugurată cu o întârziere de 5 ani, în prezența președintelui. Lucrările la singura magistrală construită după revoluție au durat 9 ani

15 septembrie 2020, 10:27

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, a fost pusă marți în funcţiune pentru publicul călător.

Despre inugurarea magistralei 5 a vorbit și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la Tema Zilei.

Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%).

Lucrările la acest proiect de investiţii au început în noiembrie 2011, iar valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de circa 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de circa 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de aproximativ 2 miliarde lei, conform Metrorex.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km (10 staţii de metrou).

Reprezentanţii Metrorex subliniază că trenurile vor circula cu o viteză maximă de 80 km/h, „la un interval optim de urmărire între trenuri”, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.

_________________________

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor se deschide începând de marți, 15 septembrie, cu cinci ani întârziere.

Ministrul Transporturilor a declarat, în ședința de guvern de luni, că magistrala de metrou M5 poate fi deschisă.

„Suntem pregătiți să dăm în trafic cu călători magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor în cursul zilei de mâine, 15 septembrie. După semnarea celor două procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor, respectiv la punerea în funcțiune, pe data de 11 septembrie, am anunțat public că Metrorex va realiza o serie de activități administrative astfel încât, începând cu data de 15 septembrie, magistrala M5 să poată fi dată în exploatare cu călători în condiții de siguranță și confort”, a spus Bode.

Aceasta este singura magistrală construită după revoluţie, celelalte fiind realizate în perioada comunismului.

Magistrala ar fi trebuit să fie gata în 2015.

Ea va conecta cartierul Drumul Taberei de reţeaua de metrou.

Magistrala 5 de metrou are 10 staţii: Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite