Limesul dacic ar putea intra în patrimoniul UNESCO. În România sunt 1500 de kilometri din întreaga frontieră a Imperiului Roman

România vrea să obţină încadrarea Frontierelor Imperiului Roman din ţara noastră pe lista siturilor UNESCO. Limesul, cum este denumit, reprezintă o zonă care cuprinde, doar pe teritoriul nostru, aproape 300 de vestigii importante cu potențial turistic.

08 Februarie 2023, 20:59 (actualizat 08 Februarie 2023, 21:12) Știrile TVR |

Urmează o evaluare de jumătate de an, timp în care experții UNESCO vor veni în România pentru a vedea modul de administrare a siturilor și pentru a oferi sugestii acolo unde sunt necesare îmbunătățiri. Pentru managerul Muzeului Național de Istorie, acest proiect este, dincolo de valoarea lui istorică și recunoașterea internațională de care ar putea beneficia, unul de suflet. A început să lucreze la el încă din primul an de facultate, dedicând-și apoi teza de doctorat acestor fortificații.

Efortul a fost unul îndelungat în sensul că cercetarea sistematică a acestor situri pe care acum le am propus pentru înscriere pe listele UNESCO a început deja din secolul al XIX-lea, dar la dosarul de nominalizare intens din 2014, din 2016 a fost finanțat de către Ministerul Culturii. Dacă toate lucrurile sunt pozitive, în 2024 aceste situri vor fi pe listele UNESCO”, susține Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și președinte al Comisiei Naționale Limes.

Din cei peste 7.000 km ai frontierelor romane din jurul Mediteranei, Dacia va contribui cu circa 1.500 de km. Aici găsim situri arheologice cu fortificații, turnuri de semnalizare, așezări civile, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri. Județele Cluj, Sălaj și Bistrița oferă cea mai complexă zonă a granițelor imperiului român din țara noastră.

Clujul contribuie cu peste 20 de situri pe lângă castrele imperiului, cum e cel de la Turda, dar și de la Gilău și Bologa și Cășei, dar și turnuri de de semnalizare. Sunt multe situri în zone defavorizate mai târziu”, mai spune managerul MNIT.

Frontierele Imperiului Român fac parte din lista siturilor protejate ale Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI