Limba rusă, miză pentru alegerile parlamentare din Letonia

Alegeri parlamentare în Letonia, cu o miză importantă, pe fondul invaziei ruseşti în Ucraina. În cursa electorală, pentru intrarea în noul Parlament, sunt înscrise nu mai puţin de 19 partide, şi aproape jumătate dintre acestea au şanse să facă parte din viitorul Legislativ. Una dintre principalele misiuni ale Parlamentului leton este o nouă lege a educaţiei, prin care lecţiile din şcoli vor fi doar în limba letonă. Până acum, minoritatea rusă, care formează un sfert din populaţie, dispunea de un număr mare de ore de educaţie în limba maternă.

01 Octombrie 2022, 13:49 (actualizat 01 Octombrie 2022, 14:05) Știrile TVR |

Alb sau negru, împotriva lui Vladimir Putin sau cu Moscova. Cam așa s-ar rezuma alegerile parlamentare care au loc mâine în Letonia. Cu o populație de 1,9 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt etnici ruși, Letonia a luat unele dintre cele mai drastice măsuri după ce Ucraina a fost invadată de trupele ruseșți. Posturile și emisiunile în limba rusă au fost interzise, iar guvernul a pus în aplicare planul de a scoate limba rusă din programul educațional.

Arnis Kaktins, sociolog: Înainte de război, majoritatea rușilor aveau o părere foarte bună față de Rusia. Apoi, deodată, s-a produs ceva, iar preferații lor politici importanți (din Letonia) au început să critice Rusia. Au fost supărați, confuzi.

Mai mult, un monument impresionant dedicat victoriei sovietice în cel de Al Doilea Război Mondial, a fost demolat. Statuia era un loc obișnuit de întâlnire pentru etnicii ruși și nostalgicii Uniunii Sovietice. Majoritatea letonilor au susținut schimbările propuse de autorități. De aceea, analiștii politici nu văd o surpriză în faptul că în sondajele de opinie conduce formațiunea politică a actualului premier.

Krisjanis Karins, premierul Letoniei: Este un proces de reajustare care se desfășoară între aceșți oameni, (vorbitorii de rusă) dar țara mea are brațele deschise pentru integrare de 30 de ani. I-am încurajat pe oameni să accepte cetățenia, să învețe limba noastră (letonă) și, de asemenea, să se adapteze culturii noastre.

Letonia a devenit în ultimele luni unul dintre cei mai aprigi citici ai Moscovei și printre cei mai mari susținători ai Ucrainei. Oficialii de la Riga au precizat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu a făcut decât să consolideze societatea letonă.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI