Ligia Deca a depus jurământul în funcția de ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis: Sper că proiectul "România educată" va merge mai departe cu noi energii și cu noi susțineri

Ligia Deca este noul ministru al Educației. A fost până luni consilier prezidențial și a lucrat cu fostul ministru la noile legi ale educației. Ligia Deca are misiunea de a reforma sistemul de învățământ și de a duce la îndeplinire programul "România educată". Președintele Klaus Iohannis anunță toleranță zero față de plagiat, fără nicio excepție.

03 Octombrie 2022, 11:13 (actualizat 03 Octombrie 2022, 21:01) Știrile TVR |

"Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul 'România Educată' nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general", a declarat președintele Klaus Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului.

"Este realmente un proiect de țară, este un proiect de țară de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi care devine din ce în ce mai complicată", a adăugat el.

"Și, doamnă ministru, nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, de ajutor și de oameni buni, profesioniști cu care să lucrați, ci întregul guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în guvern. Guvernul care prin vocea prim-ministrului Nicolae Ciucă a declarat de la început că va prelua această sarcină și va lucra la acest pachet în așa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat, care realmente pune bazele unui sistem de educație pentru secolul XXI în România", a conchis Klaus Iohannis.

Decretele prin care Ligia Deca a fost eliberată din funcția de consilier prezidențial și numită în funcția de ministru al Educației au fost semnate luni după-amiază de președintele Klaus Iohannis.

După votul din Biroul Politic Național al PNL, Ligia Deca le-a mulțumit liberalilor pentru încredere și pentru nominalizare.

Ea a remarcat că PNL și-a asumat încă de la început proiectul "România educată" și și-a asumat politic ducerea lui la bun sfârșit. "Interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens", a subliniat ea.

"Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc în continuare să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea viziunii 'România educată'. (...) Vom operaționaliza 'România educată' în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață și cu toate evoluțiile legislative din ultima vreme", a declarat Deca.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat propunerea PNL în conferința de presă organizată luni după-amiază la Palatul Parlamentului.

El a apreciat că pachetul de legi ale educației va fi astfel aprobat până la sfârșitul lunii octombrie.

"Am căutat un om care să știe conținutul pachetului de legi", a declarat Nicolae Ciucă. Potrivit lui, Ligia Deca este un om care să preia din mers pachetul de legi și dinamica acestui calendar.

Nicolae Ciucă a ținut să precizeze că apreciază foarte mult activitatea fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ligia Deca a ajuns la ședința liberalilor după ora 12.30. Ea nu a făcut declarații în fața presei.

Confirmarea votului a venit la mai puțin de o jumătate de oră: cu doar două abțineri, liberalii au căzut de acord ca Ligia Deca să ocupe portofoliul Educației.

Întrebat dimineață de jurnalistul TVR Marius Vulpe dacă își va da votul pentru Ligia Deca astăzi, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns: "Sunt un om de echipă, sunt în conducerea partidului și, dacă propunerea va fi Ligia Deca, îmi voi da votul bucuros, cu două mâini pentru Ligia Deca".

VEZI și Klaus Iohannis: Avem nevoie de toleranță ZERO în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să conțină prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic

Ligia Deca a lucrat la elaborarea Programului "România Educată", promovat de șeful statului și pe care Klaus Iohannis vrea să îl vadă implementat prin proiectele legislative din domeniul educației.

De cealaltă parte, există o oarecare supărare în partid, a precizat Marius Vulpe, jurnalist TVR INFO. Unii lideri liberali și-ar fi dorit ca premierul Nicolae Ciucă să vină cu alte propuneri. De exemplu, Marilen Pirtea este perceput de unii liberali ca fiind o persoană potrivită pentru preluarea acestui minister, doar că acesta este considerat un apropiat al lui Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, la adresa sa există și niște acuzații de plagiat.

 

Cine este Ligia Deca

Născută în 1982, Livia Deca este Doctor în științe politice. Titlul i-a fost acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg. De asemenea, este absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College, conform Administrației prezidențiale.

În perioada 2010-2012, Ligia Deca a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor Educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Potrivit Administrației prezidențiale, este autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19.

Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc.

În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți "Știința în educație", înființat la inițiativa Comisiei Europene.

În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat pe 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de consilier prezidențial.

Sebastian Burduja, primele declarații ca interimar al Educației, pentru TVR INFO: Ar fi culmea ca un ministru interimar să vină cu propriile idei într-o perioadă de zile, săptămâni, să bulversez la rândul meu sistemul

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI