Liderul de la Casa Albă: Trupele rusești plănuiesc să atace în următoarele zile, Kiev va fi țintă. Dacă Rusia își urmează planurile, va fi responsabilă pentru un război catastrofic și inutil, un război pe care l-a ales

Într-o conferință de presă în care s-a declarat convins că Vladimir Putin a luat decizia privind invadarea Ucrainei, președintele SUA, Joe Biden, a invocat din nou strategia unui fals pretext, pe care Rusia a mai folosit-o și pe care o pune în aplicare și acum. Biden a ținut să demonteze ipotezele vehiculate în mass-media din Rusia. "Asta sfidează logica - să crezi că ucrainenii ar alege acest moment, cu peste 150 de mii de soldați masați la granițele lor, să escaladeze un conflict", a declarat Biden. El a ținut să remarce atitudinea forțelor ucrainene, care "au arătat o judecată corectă și au dat dovadă de reținere".

19 Februarie 2022, 01:16 (actualizat 19 Februarie 2022, 02:57) Știrile TVR |

"Credem că trupele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina în următoarea săptămână, în următoarele zile, credem că vor ținti capitala țării, Kiev, un oraș cu 2,8 milioane de oameni nevinovați. Subliniem planurile Rusiei răspicat și în mod repetat nu pentru că am vrea un conflict, ci pentru că facem tot ce ne stă în putință să îndepărtăm orice motiv pe care l-ar putea avea Rusia să justifice invadarea Ucrainei și pentru a preîntâmpina orice mișcare a lor", a declarat Joe Biden. 

"Să fim bine înțeleși - dacă Rusia urmează aceste planuri, va fi responsabilă pentru un război catastrofic și inutil, un război pe care l-a ales", a avertizat liderul de la Casa Albă.

Biden a menționat câteva dintre ipotezele vehiculate deja în mass-media rusă care se încadrează la "pretextele fabricate" asupra cărora SUA tot avertizează de ceva vreme.

"Vedem tot mai multă dezinformare către publicul rus, pretinzându-se că Ucraina vrea să înceapă un atac masiv în Donbas. Asta sfidează logica - să crezi că ucrainenii ar alege acest moment, cu peste 150 de mii de soldați masați la granițele lor, să escaladeze un conflict", a subliniat Joe Biden.

"Media de stat rusă face în continuare acuze false privind un genocid în Donbas. Se fac afirmații false privind un atac al Ucrainei asupra Rusiei, fără nicio dovadă. Totul face parte dintr-un plan pe care Rusia l-a mai folosit - să însceneze o justificare falsă, pentru a acționa împotriva Ucrainei. Este în linia scenariilor pretext asupra cărora SUA și aliații au avertizat de săptămâni", a adăugat președintele Statelor Unite.

"În aceste momente de tensiune, forțele ucrainene au arătat o judecată corectă și au dat dovadă de reținere, aș adăuga. Refuză să se lase atrași în război", a ținut să remarce Biden.

"Vestul este unit și hotărât. Suntem gata să impunem sancțiuni severe dacă Rusia va invada Ucraina", a mai avertizat președintele SUA.

El a făcut din nou apel la Rusia să aleagă diplomația și a subliniat că ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a fost de acord să se întâlnească pe 24 februarie, în Europa, cu secretarul de stat Antony Blinken. "Dar dacă vor ataca până atunci, va fi clar că au închis ușa diplomației", a concluzionat Biden.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI