Liderul conservatorilor din Grecia a depus jurământul ca prim ministru, după ce stânga a pierdut alegerile. Noul guvern are ca obiective creșterea veniturilor și reforme economice

26 iunie 2023, 21:22

Formațiunea sa, Noua Democrație, a obținut 40,5% din voturi și 158 de mandate în parlamentul cu 300 de deputați al Greciei. Noua Democrație a câștigat cu 20% mai mult decât partidul de centru-stânga, Syriza.

Kiriakos Mitsotakis, care a mai condus executivul între 2015 și 2019, a a depus deja jurământul în calitate de prim-ministru.

Kiriakos Mitsotakis, premier desemnat: „Vreau să vă spun că simt profund responsabilitatea pe care mi-a pus-o pe umeri poporul grec. Cetăţenii greci au dreptul de a lupta pentru un viitor mai bun pentru ei, pentru familiile lor, pentru ţară. Sunt hotărât să fac mari schimbări şi mari reforme în al doilea mandat de patru ani de care ţara are nevoie. Avem un mandat puternic să facem aceste mari schimbări.”

Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, este un fost bancher și membru al unei familii puternice în politica elenă. El a promis că va crește veniturile din turism, va crea noi locuri de muncă și va crește salariile.

Socialiștii au plătit prețul pentru criza economică. Partidul condus de Alexis Tsipras, Syriza, a pierdut mai mult de 30 de mandate în legislativ.

Partidele de extrema-dreaptă sau naționaliste, inclusiv formațiunea anti-imigranți Spartanii, au strâns împreună 35 de mandate și intră în parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite