Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac cu drone americane. Joe Biden a confirmat moartea sa

2 august 2022, 07:51

Fumul din aceste imagini se ridica din vila din Kabul unde se ascundea Ayman al-Zawahiri cu mai mulţi membri ai familiei.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, liderul terorist ieşise pe balcon când două lovituri trase cu drone de mare precizie l-au ucis. Nimeni altcineva din casă nu a fost rănit, au anunţat oficialii americani.

Operaţiunea specială a CIA, pregătită de mai multe luni, a fost ordonată de preşedintele Biden care a şi anunţat lichidarea şefului Al Qaeda.

 

Oficialii americani au precizat că la operaţiunea organizată la aproape un an de la retragerea din Afganistan, nu au fost implicaţi militari la sol.

Pe străzile capitalei afgane vestea lichidării lui Al Zawahirii s-a răspândit cu repeziciune dar este pusă la îndoială.

Moartea lui Ayman al-Zawahiri a mai fost anunţată în câteva rânduri, cel mai recent anul trecut când s-a spus că a murit de o boală incurabilă.

Talibanii au sporit imediat securitatea la Kabul şi împiedică jurnaliştii să se apropie de vila ţintită de americani. Şi asta pentru că dacă l-au găzduit pe şeful Al Qaeda înseamnă că au fi încălcat acordul de pace din 2020 care a prefaţat retragerea soldaţilor americani un an mai târziu.

Ayman Al Zawahiri avea 71 de ani. s-a născut în Egipt şi era de profesie chirurg. S-a radicalizat de tânăr şi în anii 90 a fost în spatele mai multor atacuri teroriste inclusiv cele asupra ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania când au murit peste 230 de oameni. A devenit mâna dreaptă a lui Osama din Laden şi a orchestrat atacurile de la 11 septembrie 2001. După lichidarea lui Bin Laden în 2011, Al Zawahiri a preluat şefia organizţiei teroriste Al Qaeda.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite