UE blochează activele preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului de extrerne Serghei Lavrov. Ministrul de Finanțe al Franței: excluderea Rusiei din SWIFT, o măsură de adoptat în ultimă instanță, dar posibilă

25 februarie 2022, 04:07

ACTUALIZARE Uniunea Europeană a decis vineri blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenţiei Reuters un oficial european.

ACTUALIZARE: Ministrul de Finanțe al Franței Bruno Le Maire a declarat, înaintea unei întâlniri cu miniștrii din zona euro, că excluderea Rusiei din sistemul SWIFT este o măsură de adoptat ”în ultimă instanță”, dar rămâne posibilă, potrivit Reuters. Omologul său german, Christian Lindner, a precizat că toate opțiunile sunt posibile și pot fi luate în continuarea celor adoptate deja.

Guvernul Ucrainei a subliniat că aliații din Vest ”vor avea sânge pe mîinile lor dacă nu vor exlude Rusia din sistemul SWIFT”

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, Norbert Röttgen, insistă ca Germania să se gândească profund la Excluderea Rusiei din SWIFT. ”Este arma noastră cea mai ascuțită pe care am anunțat că o putem folosi în caz de atac. Excluderea Rusiei din SWIFT nu trebuie să eșueze din cauza Germaniei”

În primul rând, acest pachet include sancțiuni care vizează 70% din piața bancară a Rusiei și companiile deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării. Sancțiunile vor crește costurile pentru împumuturile Rusiei, vor majora inflația și vor coroda  gradual industria țării, a precizat Ursual von der Leyen.

În al doilea rând, vizăm sectorul energiei (…). Interdicția pe care o impunem în privința domeniului petrolului va face imposibilă investiția în modernizarea rafinăriilor rusești. În al treilea rând, interzicem vânzarea de aeronave și echipamente către companiile aeriene rusești. În al patrulea rând, limităm accesul Rusiei la tehnologii extrem de importante precum cea a semiconductorilor sau la software de ultimă generație.  Al cincilea punct al pachetului de sancțiuni vizează vizele: diplomații și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în UE.

Deși Kievul a cerut Uniunii Europene debranșarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT o decizie în acest sens nu a fost luată, potrivit The Guardian.

Sistemul SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication)  este folosit de peste 11.000 de instituții finaciare pentru a emite ordine de plată în siguranță și este cheia livrărilor de capital către sectoarele de gaze și petrol ale Rusiei.

Franţa va accelera dislocarea de soldaţi în România, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron.

Președintele francez a anunțat că un ajutor de 300 de milioane de euro și echipament militar vor fi oferite Ucrainei, potrivit Reuters.

Liderii UE au agreat în reuniunea extraordinară a Consiliului European de joi seară noi sancțiuni pentru Rusia ca urmare a faptului că a  invadat Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite