Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord privind viitorii şefi ai instituţiilor UE

2 iulie 2019, 14:40

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a fost desemnată candidat pentru preşedinția Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, la conducerea  Băncii Centrale Europene.

(w500) Ursula von

Informaţia a fost confirmată pe Twitter şi de premierul luxemburghez Xavier Bettel.

(w500) Christine

„Consiliul European s-a înţeles privind viitoarea conducere a instituţiilor europene”, a anunţat pe Twitter Donald Tusk. Succesorul său la preşedinţia Consiliului European ar urma să fie belgian Charles Michel, iar spaniolul Josep Borrell  – noul şef al diplomaţiei europene.

(w500) Charles M

Şefii de stat şi de guvern au reluat astăzi negocierile, după e eşecul din ultimele două zile. Varianta susţinută de Angela Merkel, olandezul Frans Timmermans,  a fost respinsă categoric de Partidul Popularilor Europeni.

(w500) Josep Borr

Acordul liderilor europeni pentru aceste nominalizări mai trebuie validat și de Parlamentul European, printr-un vot cu majoritate simplă.

Pe de altă parte, eurodeputatul german Manfred Weber a renunţat la candidatura sa la postul de preşedinte al Comisiei Europene la care avea dreptul în calitatea sa de ”spitzenkandidat” al Partidului Popular European, formaţiunea care a câştigat alegerile europene, a declarat purtătorul său de cuvânt,

_________________________________

Summitul șefilor de state și de guverne trebuia să se reia în jurul orei 11, dar purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului a anunțat pe Twitter că se amână cu două ore acest summit, după care a urmat o nouă amânare.

Parlamentul European se întrunește azi în sesiune plenară și își va alege miercuri președintele.

Niciodată în  70 de ani nu s-a mai întâmplat ca negocierile pentru numirile șefilor instituțiilor Uniunii Europene  să fie suspendate și să nu se ajungă la niciun rezultat. Răspunsul stă în alegerile europarlamentare, care au generat patru forțe distincte din punct de vedere politic, dar care nu pot face o majoritate adunate câte două, ci doar câte trei. De aici se ajunge la impasul negocierilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite