Liderii Uniunii Europene, primiţi de Papa Francisc. Mesaj despre "legătura indisolubilă" dintre destinele statelor Europei Unite

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit vineri seară cu Suveranul Pontif. Audienţa oferită de Papa Francisc a avut loc în avanpremiera summitului excepţional dedicat aniversarii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. La summit nu participă premierul britanic, Theresa May, care va anunţa săptămâna viitoare începerea demersurilor de ieşire a Regatului din Uniunea Europeană.

24 Martie 2017, 13:46 (actualizat 24 Martie 2017, 23:12) |
$article.media.images[0].description
1. Întâlnire cu Papa Francisc"
 |  GALERIE FOTO

"Vă mulţumesc pentru prezenţa voastră aici înaintea aniversării a 60 de ani de la semnarea tratatelor prin care s-au creat Comunitatea Economică Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

VIDEO
Ramona Avramescu transmite pentru Telejurnal 20.00
Această reuniune demonstrează importanţa pe care Sfântul Scaun o acordă ţărilor dvs. şi Europei Unite, ale căror destine sunt, prin Graţia Divină, indisolubil legate", a subliniat Suveranul Pontif în faţa liderilor Uniunii Europene.

Un grup de oameni cu multe probleme, dar care încearcă să-şi menţină optimismul şi să transmită un mesaj pozitiv. Aceasta este impresia pe care au lăsat-o liderii celor 27 de state prezenţi vineri seară în Cetatea Vaticanului.

Papa Francisc a transmis un mesaj de unitate şi de speranţă.

A fost însă şi un mesaj critic, un diagnostic pe alocuri sever în legătură cu problemele bătrânului proiect european, transmite Ramona Avramescu, jurnalist Ştirile TVR.Suveranul Pontif l-a comparat cu un corp care atunci când îşi pierde direcţia şi nu mai poate privi înainte pe termen lung riscă să moară.

VIDEO
Liderii europeni și Papa Francisc
Papa Francisc s-a declarat îngrijorat şi în legătură cu faptul că prăpastia dintre cetăţenii europeni şi instituţiile care îi reprezintă se adânceşte, iar riscul este acela al creşterii euroscepticismului şi al populismului.

Singura soluţie pentru contracararea acestor riscuri care ameninţă Europa este mai multă solidaritate, le-a spus Suveranul Pontif liderilor europeni.

El a mai atras atenţia că Europa suferă de un gol de valori.

(w500) 1. Întâl

(w500) 2. Întâl

(w500) 4. Întâl

(w500) 5. Întâl

(w500) 6. Întâl

(w500) 7. Întâl

(w500) 8. Întâl

Papa Francisc a reafirmat în mai multe rânduri că Uniunea Europeană rămâne o ocazie unică de stabilitate, pace şi solidaritate între popoare.

Evenimentele de la Roma sunt marcate de spectrul atacului terorist de la Londra.

Ministrul italian de Interne a crescut numărul forţelor de ordine care menţin securitatea pe străzile din centrul Romei. 5 mii de  poliţişti au fost mobilizaţi. Accesul în zone întregi din centru este blocat.

Sâmbătă, liderii UE vor participa la ceremoniile organizate în amintirea semnării, la 25 martie 1957, a Tratatelor de la Roma.

Dincolo de momentul aniversar, summitul de la Roma este văzut şi ca o discuţie între liderii europeni despre viitorul Uniunii, confruntată cu diverse presiuni politice şi economice. Totuşi, discuţiile în profunzime vor avea loc, foarte probabil la summitul din aprilie, după ce Marea Britanie va anunţa declanşarea procedurilor de ieşire din Uniune.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 9°C
IASI 4°C 8°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 7°C 14°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI