Liderii UE au discutat despre soluții la criza energetică. Se așteaptă propuneri din partea Comisiei Europene privind piața gazelor. K. Iohannis a pledat pentru decuplarea prețului energiei electrice de cel al gazelor

Europa caută zi de zi cele mai bune soluţii pentru a trece cu bine peste iarna care începe. Summitul informal al liderilor europeni de la Praga a avut în centru criza energetică și măsurile care trebuie luate rapid pentru a evita inclusiv o criză socială. Cei 27 au discutat și despre modalitățile prin care pot evita atacurile la infrastructura strategică a UE.

07 Octombrie 2022, 18:43 (actualizat 07 Octombrie 2022, 21:05) Știrile TVR |

Criza energetică provocată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a fost subiectul cel mai discutat de liderii europeni, într-un moment în care blocul comunitar traversează una dintre cele mai dificile perioade de la criza petrolului din anii '70 încoace.

Reducerea consumului a fost direcția principală de discuții.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: "În primul rând, trebuie să acţionăm pentru a reduce consumul. Au fost luate măsuri, e vorba de iniţiativa Comisiei Europene şi graţie acţiunii rapide a preşedinţiei cehe, vom continua să lucrăm pentru a ne angaja pentru a reduce consumul, e unul dintre primii paşi, pentru că fiecare din noi avem o posibilitate de a acţiona pentru a depăşi această provocare împreună".

Liderii europeni au discutat și despre securitatea aprovizionării cu gaze naturale și achiziționarea acestora împreună, pentru a obține prețuri competitive pe piețele internaționale.

În același timp, liderii europeni au discutat despre modalitățile prin care Uniunea Europeană se poate apăra de atacurile hibride sau concrete ale Federației Ruse.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: "Ceea ce s-a întâmplat cu Nordstream 1 şI Nordstream 2 este tipul de ameninţări cu care va trebui să ne obişnuim, dar, mai important, trebuie să fim pregătiţi. Aşa cum ştiţi, Comisia a prezentat un plan în 5 puncte care prevede măsuri de pregătire, teste de stres, reacţie şi coordonare internaţională şi schimb de informaţii".

La summitul informal de la Praga nu s-au luat decizii concrete, urmând ca acestea să fie adoptate în Consiliul european de toamnă, de la sfârșitul lunii.

''Lucrurile se mişcă'', a afirmat premierul italian Mario Draghi. El a anunțat în faţa presei decizia liderilor europeni de a cere Comisiei Europene ca până la următorul summit al UE din 20-21 octombrie să vină cu propuneri ''clare şi concrete'', nu cu ''vorbe'' sau cu iniţiative ''vagi''.

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis la reuniunea informală de la Praga

Klaus Iohannis a reiterat poziția României privind independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și continuarea sprijinului constant al țării noastre, pe multiple planuri, inclusiv în pregătirea iernii. "Totodată, a exprimat deschiderea României pentru procesul de reconstrucție, evidențiind necesitatea unei bune coordonări la nivel european pentru gestionarea eficientă a acestui proces. De asemenea, Președintele României a pledat pentru menținerea unui răspuns puternic, prompt și clar din partea Uniunii față de agresiunea Federației Ruse și a respins cu fermitate acțiunea de anexare ilegală a celor patru regiuni ale Ucrainei", se subliniază într-un comunicat transmis de Administrația prezidențială Știrilor TVR.

Iohannis a salutat adoptarea unui nou set de măsuri restrictive, al optulea, arătând că este necesar să se mențină o presiune ridicată asupra Federației Ruse, în coordonare transatlantică și cu alți parteneri internaționali.

"În contextul în care Federația Rusă folosește energia pe post de armă pentru a submina puterea economică a UE, liderii europeni au reiterat hotărârea de a răspunde în mod coordonat pentru asigurarea securității aprovizionării, inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului prețurilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili, și prin măsuri menite să reducă cererea de energie. De asemenea, liderii au condamnat actele de sabotaj recente din Marea Baltică privind conductele Nord Stream I și II și au agreat intensificarea cooperării pentru protejarea infrastructurii critice europene. Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea coordonării la nivelul UE, în vederea depășirii provocărilor comune din acest domeniu, salutând măsurile adoptate până în prezent, dar subliniind că este nevoie de acțiuni suplimentare axate în principal pe reducerea durabilă a prețurilor la energie", se mai arată în comunicat.

"În contextul menținerii nivelului ridicat al prețurilor la energie, preocupare constantă pentru țara noastră, Președintele României a reamintit necesitatea adoptării de măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru necesitatea diversificării în continuare a aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple și de încredere, utilizarea resurselor indigene, dezvoltarea proiectelor de infrastructură și consolidarea interconexiunilor, salutând în acest context operaționalizarea recentă a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria. Președintele României a reiterat faptul că măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova care are nevoie de sprijin imediat în perspectiva sezonului rece", subliniază Administrația prezidențială.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI