Liderii UE au convenit la Bruxelles măsuri mai stricte împotriva migraţiei ilegale

10 februarie 2023, 10:07

‘Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală’, a declarat după summit preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri la primele ore ale dimineţii, potrivit DPA.

Măsurile convenite includ iniţative de întărire a protecţiei infrastructurii la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, prin camere de supraveghere şi turnuri de pază cu supraveghere electronică.

Statele UE vor de asemenea să faciliteze recunoaştere reciprocă a returnărilor, într-o tentativă de a creşte numărul acestora, a mai spus Von der Leyen.

Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Karl Nehammer ceruse alocarea a 2 miliarde de euro din bugetul UE pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. O parte din ţările membre au mărit presiunea pentru o astfel de soluţie, la care nu se face însă referire explicită în textul declaraţiei adoptate.

La sfârşitul summitului, Nehammer şi-a exprimat totuşi satisfacţia: ‘Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe’, a spus el, citat de AFP, salutând o ‘

‘Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susţine proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România’, a adăugat Nehammer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite