Liderii UE au ajuns la un acord privind bugetul multianual şi fondul de relansare economică

21 iulie 2020, 07:49

Avem un acord!„, anunțau la ora 6 și jumătate dimineața pe rețelele de socializare președintele Consiliului European, Charles Michel. Era strigătul de victorie la capătul a cinci zile în care părea că găsirea unei înțelegeri financiare va fi imposibilă.

Opoziția intensă pe care Austria, Olanda, Suedia și Danemarca au făcut-o planului franco-german de 750 de miliarde de euro, de relansare economică dupa criza coronavirusului, nu dădea prea multe speranțe.

Totuși, la presiunea celor patru țări așa-zis frugale, propunerea inițială de 750 de miliarde de euro pentru fondul de redresare economică a fost drastic modificată.

Suma a rămas aceeași, însă dacă inițial se discuta despre 500 de miliarde fonduri nerambursabile, acestea au fost diminuate la doar 390 de miliarde de euro.

Cresc în schimb fondurile accesibile prin împrumuturi, de la 250 la 360 de miliarde de euro.

Cât privește cadrul financiar multianual, de 1074 miliarde de euro, și acesta a rămas neschimbat ca sumă, însă unele fonduri pentru politici precum cea de sănătate sau cercetare s-au înjumătățit.

Efortul financiar total al Uniunii Europene de răspuns la criza coronavirusului este de aproape 2,5 trilioane de euro, unul dintre cele mai mari din lume, asemănat cu planul Marshall, care a ridicat Europa din ruinele celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă