Liderii UE au ajuns la un acord privind bugetul multianual şi fondul de relansare economică

Liderii europeni au ajuns la un acord privind fondul de relansare post covid și bugetul multianual, după cinci zile de negocieri dure. Acordul a venit la primele ore ale dimineții și marchează cel mai lung summit din istorie, depășindu-l pe cel de la Nisa, din anul 2000, când a fost pregătită marea extindere a Uniunii în țările din estul Europei.

21 Iulie 2020, 07:49 (actualizat 21 Iulie 2020, 15:16) |
Acord la Bruxelles
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Avem un acord!", anunțau la ora 6 și jumătate dimineața pe rețelele de socializare președintele Consiliului European, Charles Michel. Era strigătul de victorie la capătul a cinci zile în care părea că găsirea unei înțelegeri financiare va fi imposibilă.

Opoziția intensă pe care Austria, Olanda, Suedia și Danemarca au făcut-o planului franco-german de 750 de miliarde de euro, de relansare economică dupa criza coronavirusului, nu dădea prea multe speranțe.

Totuși, la presiunea celor patru țări așa-zis frugale, propunerea inițială de 750 de miliarde de euro pentru fondul de redresare economică a fost drastic modificată.

Suma a rămas aceeași, însă dacă inițial se discuta despre 500 de miliarde fonduri nerambursabile, acestea au fost diminuate la doar 390 de miliarde de euro.

Cresc în schimb fondurile accesibile prin împrumuturi, de la 250 la 360 de miliarde de euro.

Cât privește cadrul financiar multianual, de 1074 miliarde de euro, și acesta a rămas neschimbat ca sumă, însă unele fonduri pentru politici precum cea de sănătate sau cercetare s-au înjumătățit.

Efortul financiar total al Uniunii Europene de răspuns la criza coronavirusului este de aproape 2,5 trilioane de euro, unul dintre cele mai mari din lume, asemănat cu planul Marshall, care a ridicat Europa din ruinele celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI