Liderii UDMR au părăsit negocierile pentru portofoliile din noul guvern și au amenințat că ies de la guvernare dacă nu rămân cu Ministerul Dezvoltării

18 mai 2023, 14:28

Discuțiile de la Palatul Victoria s-au încheiat după cinci ore de negocieri, în momentul în care reprezentanții PSD și PNL i-au anunțat pe liderii UDMR că vor să le ia Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului și să le dea la schimb Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Culturii. A fost momentul în care, potrivit surselor, Kelemen Hunor și colegii săi s-au ridicat de la masă și au spus că nu mai pot continua așa, iar apoi au părăsit negocierile.

PSD și PNL așteaptă acum un răspuns final de la UDMR dacă mai acceptă sau nu să negocieze și dacă vor să continue guvernarea.

Potrivit unor surse, Ministerul Dezvoltării ar urma să fie preluat chiar de Nicolae Ciucă.

S-a discutat și despre Ministerul Transporturilor – PSD nu vrea să renunțe la acest portofoliu. Pentru că, potrivit Protocolului,  acest minister trebuia să ajungă la PNL, liberalii ar urma să primească în schimb Ministerul Dezvoltării.

ACTUALIZARE Este foarte posibil ca UDMR să nu mai facă parte din următorul guvern, după ce liderii partidului au părăsit negocierile care au loc la Palatul Victoriei, a transmis Alina Sorocean pentru Ora de Știri. Se pare că ministerul Dezvoltării a fost luat de la UDMR și a ajuns la PNL. Este motivul pentru care UDMR ar fi părăsit discuțiile și nu mai vrea să negocieze, renunțând practic la guvernare. PNL și PSD ar urma să își împartă portofoliile care au aparținut UDMR. Discuțiile au durat câteva ore.

ACTUALIZARE Până în acest moment, s-a discutat în ședința extinsă a coaliției despre o reducere a portofoliilor, a transmis Alina Sorocean pentru TVR INFO. Astfel, am putea să avem 18 portofolii în viitorul guvern în loc de 20. Ar urma să se comaseze Ministerul Sporturilor cu Ministerul Familiei și Ministerul Turismului cu Ministerul Economiei. Potrivit surselor, discuțiile sunt blocate în ceea ce privește Ministerul Transporturilor – liberalii spun că vor respectarea Protocolului, care prevede că Transporturile merg la PNL. De cealaltă parte, social-democrații își doresc să păstreze acest portofoliu. S-a discutat și despre portofoliile cu care rămân cei de la UDMR. Se pare că ei vor rămâne cu două portofolii și cu funcția de vicepremier.

 

 

–-

În aceste negocieri, fiecare partid pleacă de pe o poziție de forță. Atât PSD cât și PNL își doresc un guvern suplu, dar cu portofolii importante, a transmis Alina Sorocean pentru Telejurnalul de la ora 14.00. Potrivit unor surse, cei de la UDMR vor rămâne cu mai puține portofolii, ba chiar este posibil să rămână cu un singur portofoliu.

 

 

UDMR are în acest moment ministerul Dezvoltării,  ministerul Mediului și ministerul Sportului – despre care se discută să fi comasat cu un alt minister.   Potrivit unor surse, cei de la UDMR își doresc să rămână fie cu ministerul Dezvoltării, fie cu ministerul Mediului, însă social-democrații este foarte posibil să le ceară cele două portofolii și să le ofere la schimb un alt minister, cum ar fi ministerul Culturii.

În aceste condiții vom vedea dacă UDMR va rămâne sau nu la guvernare. Până în acest moment, liderii UDMR spun  că nu au motive să iasă de la guvernare.

Miercuri seara, liderii celor trei partide, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor s-au întâlnit și au stabilit de principiu să meargă în continuare la guvernare cele trei partide.

O discuție importantă între liderii celor trei partide aflate în coaliție este cea legată de comasarea ministerelor. Potrivit unor surse, liderii PNL şi-ar dori, de exemplu, ca Ministerul Sportului să devină o agenţie în cadrul Ministerului Familiei. De cealaltă parte, se discută și despre o comasare a Ministerului Turismului cu Ministerul Economiei, dar și despre o comasare a Ministerului Familiei cu Ministerul Muncii, însă asta doar în cazul în care Gabriela Firea ar renunța la funcția de ministru.

Ministerul Transporturilor este unul dintre cele mai râvnite ministere.

Dialog reporter – Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor:

– Rămâneţi la Transporturi?

– Conform protocolului, nu.

– Dar vă doriţi? Vă doriţi să rămâneţi cu acest portofoliu? Protocolul nu prea mai există…

– Eu ştiu că există.

Aflat la Reykjavik, la summitul Consiliului Europei, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat miercuri speranţa că negocierile se vor încheia rapid.

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor partidelor din coaliția de guvernare să se intre cât mai rapid în procedurile pentru formarea unui nou guvern, exprimându-și așteptarea ca negocierile să se încheie până săptămâna viitoare.

CITIȚI ȘI:

Faza pe ministere în negocierile pentru Cabinetul Ciolacu. Variantă în discuție – un post de vicepremier pentru PNL şi unul pentru UDMR. Ministerul Familiei ar urma să fie comasat cu cel al Sportului

Iohannis despre negocierile pentru rotativa guvernamentală: Așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare. Prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite