Liderii Statelor Unite și ai UE, îndemnați să schimbe abordarea privind tensiunile dintre Kosovo și Serbia

Acord Serbia - Kosovo
Acord Serbia - Kosovo
8 august 2023, 16:24

Într-un atac la adresa celor care conduc eforturile internaționale de normalizare a relațiilor dintre cele două țări, aceștia au criticat „lipsa de presiune asupra Serbiei” și au afirmat că „dialogul facilitat de UE nu a dat încă rezultate pozitive”.

Scrisoarea, formulată cu fermitate, întărește îngrijorările din Kosovo potrivit cărora UE și SUA sunt de partea liderilor sârbi.

Scrisoarea intervine la două luni după ce tensiunile au izbucnit în nordul Kosovo din cauza alegerilor pentru primării care, potrivit Pristinei, au respectat litera legii, dar au fost afectate de un boicot al alegătorilor sârbi, ceea ce a dus la o prezență la vot de mai puțin de 4%.

Prim-ministrul kosovar a pus violențele din nordul țării pe seama „mulțimilor fasciste” controlate de guvernul Serbiei și a declarat că a respins o cerere a SUA de a muta primarii recent instalați din birourile lor oficiale.

La rândul său, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a calificat alegerile drept nevalabile și a acuzat Kosovo că refuză să intre în dialog.

Autorii scrisorii afirmă că eforturile UE și SUA de a rezolva criza nu funcționează și îndeamnă la o regândire a abordării. „Încercările Serbiei de a perturba alegerile democratice din Kosovo trebuie să fie criticate public ca fiind o interferență străină, cu măsuri tangibile implementate pentru a-i trage la răspundere dacă vor continua să submineze alegerile libere și corecte”, se arată în scrisoare.

Aceasta a fost trimisă secretarului de stat american, Antony Blinken, și Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, care a condus eforturile recente din Moldova și de la Bruxelles pentru detensionarea tensiunilor dintre cele două țări.

„Abordarea actuală nu funcționează”, au scris autorii. „Am dori să cerem ca comunitatea internațională să învețe din trecutul nostru și să se asigure că nu adoptăm o politică centrată pe Belgrad pentru Balcani.”

Printre semnatari se numără Bob Menendez, președintele comisiei pentru relații externe din Senatul SUA, Michael Roth, președintele comisiei pentru afaceri externe din Bundestag-ul german, și Alicia Kearns, președintele comisiei pentru afaceri externe din Marea Britanie, alături de politicieni din Republica Cehă, Ucraina, Irlanda, Lituania, Estonia și Islanda.

În scrisoare se adaugă faptul că Kosovo s-a „confruntat cu repercusiuni semnificative” în urma alegerii primarilor în patru municipalități din nordul țării, alegeri pe care populația majoritar sârbă din zonă le-a boicotat.

În schimb, în scrisoare se spune că a existat o „lipsă de presiune asupra Serbiei” în urma reținerii a trei ofițeri de poliție kosovari de către autoritățile sârbe și „un eșec în a-i trage la răspundere pe cei responsabili” pentru atacurile asupra forței de menținere a păcii KFOR.

Acest lucru, au scris semnatarii, „evidențiază lipsa actuală de imparțialitate în abordarea acestor puncte fierbinți”.

Ulterior, Vucic a cerut autorităților kosovare să retragă ceea ce el a numit „pretinși primari” din nordul Kosovo pentru a dezamorsa criza care a provocat violențe.

El a susținut, la o reuniune a liderilor europeni în Republica Moldova și, ulterior, la Bruxelles, că liderii kosovari au refuzat să intre în dialog pentru a rezolva criza.

Kosova a acuzat conducerea SUA și a UE că, de fapt, liniștesc Serbia, pe fondul temerilor că Rusia se va implica în Balcanii de Vest. Alți 41 de membri ai parlamentelor naționale și ai Parlamentului European au semnat, de asemenea, scrisoarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite