Liderii statelor membre au făcut apel la menţinerea de restricţii ferme

Şefii de stat şi de guvern din statele membre UE, reuniţi joi într-un summit virtual, au făcut apel la "menţinerea de restricţii ferme" şi la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului, fără a reuşi să depăşească dezacordurile cu privire la un viitor paşaport de vaccinare, transmite AFP.

26 Februarie 2021, 08:18 (actualizat 26 Februarie 2021, 08:23) Știrile TVR |
Liderii statelor membre au făcut apel la menţinerea de restricţii ferme

"Situaţia epidemiologică rămâne gravă, noile variante aduc provocări suplimentare. Trebuie să menţinem restricţii ferme în timp ce ne intensificăm eforturile pentru a accelera vaccinarea, au spus cei 27 de participanţi în concluzii adoptate la încheierea reuniunii virtuale.

Şefii de stat şi de guvern din UE se întâlnesc joi şi vineri într-un summit extraordinar prin videoconferinţă consacrat problemelor de sănătate, apărare şi securitate. Sesiunea de joi a fost dedicată coordonării gestionării pandemiei urmând ca vineri întâlnirea virtuală să fie consacrată securităţii şi apărării.

În timp ce înmulţirea cazurilor de contaminare cu varianta britanică şi cu cea sud-africană alimentează spectrul unor noi focare de contaminare, campaniile de vaccinare în UE rămân lente, afectate de întârzieri semnificative în procesul de livrare a dozelor.

"Următoarele săptămâni vor rămâne dificile în domeniul vaccinurilor (...) Dar avem mijloacele necesare pentru a ne asigura că UE joacă un rol cheie pentru (...) a ieşi din această criză", a asigurat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui conferinţe de presă.

Comisia Europeană a promis o creştere accentuată a numărului dozelor disponibile în al doilea trimestru, cu livrări în creştere din partea laboratoarelor Pfizer / BioNTech şi Moderna, aprobarea vaccinului Johnson & Johnson şi o supraveghere atentă pentru a putea remedia în timp util deficienţele din lanţul de producţie.

"Suntem optimişti cu privire la capacitatea noastră de a ne atinge obiectivul"
de a vaccina 70% din populaţia UE (225 de milioane de persoane) până la sfârşitul verii", a reafirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Charles Michel a făcut apel la "îmbunătăţirea capacităţilor de secvenţiere" a virusului pentru a-i monitoriza mutaţiile, o procedură complexă desfăşurată inegal pe teritoriul Uniunii, dar pentru care Bruxelles-ul a pus la dispoziţie fonduri.

Pașaportul COVID ar putea fi introdus până la vară în Uniunea Europeană. O decizie finală, peste o lună

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI