Liderii Sanitas au stabilit calendarul protestelor. Pe 20, 22, 27 și 29 martie vor fi pichete la mai multe ministere

12 martie 2018, 08:59

Sindicaliștii sunt de părere că acestă lege a salarizării a reușit să dezbine echipa medicală și speră să îi convingă pe guvernanți să aplice majorări salariale și pentru farmaciști, infirmiere și biochimiști. Sunt oameni care nu vor beneficia de măririle de la 1 martie așa cum se întâmplă cu medici și asistentele.

Principala nemulțumire a sindicaliștilor este că majorările salariale s-au aplicat doar medicilor și asistentelor.

Ei susțin că noua legea a salarizării, intrată în vigoare din 1 martie, aduce majorări salariale doar așa-zisei echipe vizibile – care desfășoară actul medical – medici și asistente. Farmaciștii, biologii, economiștii, juriștii, chimiștii, infirmierele și personalul tehnic nu beneficiază de măriri de salarii.

Această diferențiere a provocat un val de nemulțumiri care afectează activitatea în spitale.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost la reuniunea liderilor SANITAS şi le-a transmis că bugetul nu poate susţine sporuri peste plafonul de 30 la sută în Sănătate. Dar că managerii pot suplimenta veniturile angajaţilor din sumele incasate pentru servicii la cerere.

Ministrul a venit şi cu exemple: un medic primar de medicină internă care a avut în decembrie un spor de 15 la sută şi un salatiu net de peste 7 mii de lei, din martie va primi în mână peste 12 mii de lei. Şi asistenţii medicali ar urma să aibă venituri nete mai mari fiindcă baza de calcul va fi mai mare. Sunt însă şi cazuri care vor primi mai puţini bani, precum asistenţii medicali de la anatomie patiologică.

N-am înțeles de ce s-a stabilit un calendar al pichetărilor, al grevelor, pentru că nu am discutat, efectiv, pe fiecare categorie în parte. E adevărat, noi am spus că o să avem grijă de medici, pentru că avem nevoie de medici pentru un act medical de calitate. Avem nevoie de tot personalul medical. Dar, de la bun început s-a stabilit 2022 pentru medici și asistenți medicali, iar, pentru restul – progresiv„, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă