Evenimentele din SUA nu au rămas fară ecou pe scena politică internațională. Liderii din Europa și Canada au făcut apel la detensionarea situației și la proteste paşnice. Premierul canadian a intrat aseară în atenția lumii pentru felul extrem de calculat sau ezitant cum l-au numit unii, de a comenta pe marginea situației. Papa Francisc a numit rasismul un păcat și a spus că se roagă pentru toți cei care i-au căzut victime.
De la izbucnirea protestelor din SUA, Justin Trudeau s-a abținut să facă comentarii, mai ales la adresa lui Donald Trump. Lucru remarcat de jurnaliștii care l-au presat în acest sens. Justin Trudeau a avut nevoie de mai bine de 20 de secunde pentru a da un răspuns.
Când, în cele din urmă a vorbit, liderul canadian a evitat să se refere direct la răspunsul lui Trump la proteste sau chiar să-l numească.
"Cu toţii privim cu groază şi consternare la ce se întâmplă în Statele Unite", a declarat Trudeau în conferinţa de presă.
"Este momentul ca oamenii să se adune, dar şi să asculte, momentul să afle ce nedreptăţi continuă să existe în ciuda progreselor după ani şi decenii", a spus el, adăugând că şi ţara sa trebuie să abordeze discriminarea.
Și politicienii europeni au reacționat, mai ales că demonstrații anti-rasism au avut loc și în zeci de orașe din Europa.
Heiko Maas, ministrul de Extern al Germaniei: Pot doar să-mi exprim speranţa că protestele paşnice nu vor continua să degenereze în violenţă, dar mai mult decât atât sper că aceste proteste vor avea un efect în Statele Unite.
Violențele din SUA l-au îngrijorat și pe Papa Francisc, care a transmis un mesaj americanilor: Prieteni, nu putem să tolerăm sau să ne facem că nu vedem rasismul şi excluderea în orice formă şi în acelaşi timp să pretindem că apărăm sacralitatea fiecărei vieţi umane.
Suvernaul Pontif a mai spus că se roagă pentru sufletul lui George Floyd și pentru toți care au căzut victime acestui păcat numit rasism.