Liderii grupurilor politice din PE cer Uniunii Europene să le acorde statututul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova

Parlamentul European Strasbourg
Parlamentul European Strasbourg
9 iunie 2022, 15:10

„Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE”, se menţionează în declaraţia adoptată joi de Conferinţa Preşedinţilor.

„Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre şi viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina şi a deteriorării mediului internaţional. UE trebuie să fie un partener de încredere şi un actor geopolitic credibil care trăieşte la înălţimea principiilor şi valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleaşi idealuri”, se mai menţionează în declaraţie.

Cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară „liberă, democratică şi prosperă, care este un membru angajat al familiei europene”.

„Recunoaştem că aceste aspiraţii sunt împărtăşite de popoarele Georgiei şi Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest ale căror aşteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate”, notează liderii de grupuri.

„De aceea facem apel cu putere să le acordaţi statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene şi ca început al unui proces bazat pe merit, şi să depuneţi eforturi în direcţia acordării aceluiaşi statut Georgiei, îndeplinind aspiraţiile legitime ale poporului georgian”, cer liderii grupurilor politice, care ţin în acelaşi timp să reamintească faptul că „angajamentul UE faţă de Balcanii de Vest este menţinut”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite