Liderii europeni, în fața celor mai mari provocări. În cadrul Consiliului European, nu există consens în privința adoptării unor noi sancțiuni împotriva Rusiei

11 martie 2022, 10:27

Liderii europeni au condamnat, într-o declarație comună, agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei și și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina și refugiații ucraineni.

Se ia act și de solicitarea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, dar nu dă undă verde pentru un proces rapid de aderare așa cum solicitase președintele Volodimir Zelenski. Nu există scurtături pentru aderare, a precizat cu franchețe prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, care dă voce grupului de state care cer moderație în discuțiile despre aderare. Între acestea se află și Germania.

Liderii Consiliului au trimis rapid o solicitare către Comisia Europeană care ar trebui să vină cu o evaluare înainte ca Ucraina să primească statutul de țară candidată și să înceapă procesul de aderare.

Uniunea europeană se angajează să continue sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia și ulterior, într-un eventual efort de reconstrucție.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus suplimentarea ajutorului pentru Ucraina cu alte 500 de milioane de euro.

În declarația finală, se face referire și la cererile de aderare la Uniune venite din partea Republicii Moldova și a Georgiei. Și aceste solicitări au fost transmise Comisiei pentru evaluare.

Liderii europeni afisează moderație și reținere în emiterea de opinii despre situația războiului din Ucraina. Există îngrijorare în legătură cu adoptarea uneor noi sancțiuni față de Rusia. Nu există consens în privința acestora. Nu se poate vorbi despre existența la nivelul Ue a unor sancțiuni în domeniul energetic. Spre desosebire de SUA și Marea Britanie, Europa nu poate să interzică importurile de gaze sau petrol din Rusia în acest moment. Există o opoziție din partea Germaniei, Ungariei, dar și din partea altor state central-europene

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite