„Jelim alături de voi”. Liderii lumii trimit mesaje de condoleanțe după asasinarea lui Shinzo Abe, care a avut cel mai lung mandat de premier în Japonia. Iohannis: A fost un apărător al democrației și un prieten

8 iulie 2022, 08:57

„Japonia pierde un mare prim-ministru, care și-a dedicat viața țării sale și care lucra pentru echilibrul lumii”, a subliniat Emmanuel Macron.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a rememorat pe Shinzo Abe drept „o persoană minunată” și a subliniat că lumea întreagă este șocată de crima lașă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că acest act de violență nu are nicio scuză și a transmis și el, la rândul său, condoleanțe familiei lui Shinzo Abe și poporului japonez.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis o scrisoare de condoleanțe familiei lui Shinzo Abe, în care îl numește „un om de stat extraordinar”.

Scrisoarea a fost adresată mamei și soției lui Shinzo Abe.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis că este uluit și întristat de moartea lui Shinzo Abe și a subliniat că Germania este alături de Japonia.

Premierul Israelului, Yair Lapid, l-a descris pe Abe drept „unul dintre cei mai importanți lideri ai Japoniei moderne și un adevărat prieten al Israelului”.

Și președintele Israelului, Isaac Herzog, a transmis un comunicat în care s-a declarat îngrozit de uciderea fostului premier japonez.

Premierul Indiei, Narendra Modi, a anunțat că, semn al profundului respect pe care i-l purta țara sa, în India va fi sâmbătă doliu național.

„Leadership-ul său global în vremuri dificile vor fi rememorate de mulți”, a transmis și premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a numit evenimentul tragic „un atac asupra democrației” și „un act rușinos de lașitate pentru a aduce la tăcere un lider politic”.

Premierul Australiei, Anthony Albanese, a declarat că Abe a fost „un mare prieten și aliat”. „Jelim alături de voi”, a transmis el poporului Japoniei.

Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiei lui Shinzo Abe și poporului japonez pentru pierderea tragică.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis condoleanțe familiei lui Shinzo Abe și poporului japonez.

El l-a numit pe Shinzo Abe „un apărător al democrației”, „prietenul și colegul meu de-a lungul a mulți, mulți ani”.

Vestea morții lui Shinzo Abe a venit la aproximativ 6 ore de la producerea atacului din orașul Nara.

Mesajele liderilor lumii până în momentul aflării veștii că Shinzo Abe a murit

Liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, a transmis vineri dimineața,  pe Twitter că Franța este alături de poporul japonez.

Președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, a subliniat că atacul este un act laș. „Sper și mă rog pentru recuperarea lui Shinzo Abe”, a transmis Bach.

Președintele Klaus Iohannis s-a alăturat celor care au condamnat atacul asupra lui Shinzo Abe.

Guvernul României a transmis un mesaj din partea premierului Nicolae Ciucă.

„Guvernul României condamnă ferm atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanți lideri ai Japoniei și prieten stimat al României”, se arată în mesaj.

„Dragă Shinzo Abe, fii puternic!”, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter. „Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu familia ta și cu poporul Japoniei”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a numit atentatul „un atac laș”, subliniind că Shinzo Abe este „un prieten adevărat, un apărător feroce al ordinii multilaterale și al valorilor democratice”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat și el că este profund șocat de atacul odios. „NATO este alături de poporul partenerului nostru apropiat, Japonia, și de premierul său”.

„A fost unul dintre primii lideri pe care i-am întâlnit după ce am devenit premier. Era profund dedicat rolului său, dar și generos și bun”, a transmis premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden. „Astfel de evenimente ne zguduie profund”, a adăugat ea.

Înaintea unei întâlniri a miniștrilor de Externe din G20, la Bali, secretarul american de stat Antony Blinken s-a declarat profund întristat de eveniment.

„Înainte să ne întâlnim, trebuie să subliniez cât de profund întristați și de îngrijorați suntem de veștile care vin din Japonia despre tentativa asupra premierului Abe”, a declarat Blinken.

„Nu știm care este starea sa. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia sa, către poporul japonez. Este un moment foarte, foarte trist și așteptăm în continuare vești”, a subliniat Blinken.

Șeful diplomației indoneziene, Retno Marsudi, a subliniat că reprezentanții G20 au transmis, de asemenea, „simpatia și rugăciunile” lor pentru Shinzo Abe.

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat de-a dreptul șocat și întristat de atacul asupra lui Shinzo Abe.

„Informații șocante din Japonia, potrivit cărora fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat – gândurile noastre se îndreaptă în acest moment către familia sa și către poporul Japoniei”, a scris și premierul australian, Anthony Albanese.

Premierul Indiei, Narendra Modi, s-a declarat profund șocat de atacul asupra „bunului său prieten” Shinzo Abe.

„Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu el, cu familia sa și cu poporului Japoniei”, a scris Narendra Modi pe Twitter.

Foștii prim-miniștri australieni Scott Morrison și Kevin Rudd, a căror perioadă în funcție s-a suprapus cu cea a lui Shinzo Abe, și-au postat, de asemenea, separat propriile mesaje.

Premierul Abe este un mare și înțelept prieten al Australiei și unul dintre cei mai importanți lideri mondiali ai erei de după război. Rugăciunile noastre sunt alături de el, de soția lui Akie și de poporul Japoniei în acest moment foarte dificil„, a scris Morrison.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a denunțat și el atacul, numindu-l pe Abe „un bun prieten”.

Ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, a scris pe Twitter că regretă profund cele întâmplate. „Sperăm că poate depăși situația medicală gravă în care se află”, a scris el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite