Liderii coaliției, în ședință pe tema pensiilor speciale. Surse Știrile TVR: Ministerele propun sporuri permanente sau păstrarea unor sporuri în baza de calcul

26 martie 2023, 17:56

La întâlnire au participat liderii partidelor din coaliție, dar și câțiva miniștri.

După mai multe zile de ezitări și tăcere, deținătorii portofoliilor ministeriale din prima linie, care ar fi trebuit să vină cu amendamente la proiectul de lege privind pensiile speciale, au depus propunerile la finele acestei săptămâni, a precizat pentru Ora de știri Marius Vulpe, jurnalist TVR.

Toate aceste amendamente au fost analizate duminică seara, la Vila Lac.

În ultima perioadă, discursul public al guvernanților s-a nuanțat. Față în față cu ultimele observații ale Comisiei Europene, aceștia au început să meargă pe ideea destabilizării sistemului de securitate națională dacă pensiile magistraților, ale polițiștilor și în special ale militarilor vor fi afectate de cerințele Comisiei Europene și de angajamentele pe care România trebuie să le respecte prin PNRR.

Potrivit surselor TVR, mai toate amendamentele trimise de ministere se referă la introducerea unor sporuri permanente sau la păstrarea acestora în baza actuală de calcul, după caz, mergându-se pe ideea compensării.

Rămâne de văzut dacă aceste propuneri schimbă cu ceva finalitatea demersului, având în vedere că oficialii Comisiei Europene vor reducerea cheltuielilor publice cu aceste pensii speciale. Îi interesează mai degrabă metoda pentru respectarea angajamentelor până în 2060. Or, o păstrare a acestor sporturi permanente sau venirea cu alte forme de sporuri va crește indemnizațiile beneficiarilor, deci și cuantumul pensiilor speciale.

Un astfel de scenariu pune în pericol și plata celei de-a treia tranșe din PNRR.

Coaliția mai are timp până la finele săptămânii pentru a aduce noi amendamente legii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite