Liderii central-europeni din V4 se aşteaptă la un nou val de refugiaţi din Ucraina şi cer ajutoare suplimentare de la UE

Refugiați ucraineni
Refugiați ucraineni
25 noiembrie 2022, 12:13

Solicitarea a fost transmisă joi, cu o zi înaintea reuniunii extraordinare privind migraţia a miniştrilor de interne ai Celor 27 de la Bruxelles, convocată de preşedinţia cehă a Uniunii Europene.

”Vine un alt val de refugiaţi’‘,
a dat asigurări şeful executivului polonez, Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul slovac Kosice, după ce a participat la summitul Grupului de la Vişegrad (V4), din care fac parte cele patru ţări central-europene menţionate, dintre care trei au frontieră comună cu Ucraina.

Premierii celor patru ţări central-europene s-au declarat îngrijoraţi de posibilitatea ca milioane de ucraineni să fugă spre vest de atacurile ruse şi de situaţia precară cu care se confruntă din cauza distrugerii infrastructurii din ţara lor.

În ultimele zile, bombardamentele ruse cu drone kamikaze şi rachete au lăsat capitala ucraineană Kiev fără apă şi lumină.

”Cerem astăzi (joi – n.r.) Bruxellesului să ia măsuri de prevenţie rapide şi să ajute mult mai mult ţările (care primesc refugiaţi – n.r.), ca urmare a costurilor ridicate ale găzduirii refugiaţilor”, a declarat Morawiecki.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, Polonia a primit peste patru milioane de refugiaţi ucraineni.

Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban a amintit că, în acest an, a sporit şi imigraţia din alte regiuni, în principal din Orientul Mijlociu.

”Facem apel la UE să ne degreveze parţial de această povară”, a declarat Orban, care a amintit că, după ce a primit un milion de refugiaţi din Ucraina, Ungaria a înregistrat o creştere a intrărilor ilegale pe la frontiera sa sudică a unor migranţi care sosesc prin aşa-numita rută a Balcanilor.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite