Lideri din SUA, China și Rusia, reuniți în cadrul Summitului ASEAN. Li Qiang: Marile puteri să ţintă sub control disputele pentru a evita un „nou Război Rece”

Summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) 2023
Summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) 2023
8 septembrie 2023, 07:26

Reuniunea a 18 naţiuni organizată în capitala Indoneziei îi plasează în jurul aceleiaşi mese pe oficiali de rang înalt de la Washington şi Beijing, la o zi după ce premierul Li Qiang a avertizat că marile puteri trebuie să ţintă sub control disputele pentru a evita un „nou Război Rece”.

Contactele dintre oficialii celor mai mari două economii ale lumii vor fi urmărite îndeaproape pe fondul tensiunilor legate de probleme, de la Taiwan la relaţiile cu Moscova, la rivalitatea din Pacific, cu câteva zile înainte de summitul G20 de la New Delhi.

„Pentru a menţine aceste dispute sub control, ceea ce este esenţial acum este să nu alegem o tabără, să ne opunem confruntării dintre blocuri şi să prevenim un nou Război Rece„, a declarat marţi premierul chinez în faţa liderilor din ASEAN.

Kamala Harris a purtat discuţii separate cu liderii din Asia de Sud-Est despre „importanţa respectării dreptului internaţional în Marea Chinei de Sud”, potrivit unui comunicat.

Summitul de joi a fost, de asemenea, prima ocazie pentru întrevederi între responsabili american şi rus, la aproape două luni după o reuniune anterioară tensionată a ASEAN, în iulie, la Jakarta, în cadrul căreia responsabili occidentali i-au cerut explicaţii lui Serghei Lavrov în legătură cu invazia Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite