Lider de sindicat, asigurări pentru părinți, la TVR INFO: Elevii din anii terminali nu-și ratează nicio șansă. E o situație extraordinară, înțeleasă de toate facultățile din UE și nu numai. Deocamdată nu s-a ieșit din niciun grafic

"Ce să-și dorească profesorii? O salarizare decentă, să fie respectați, pentru că vorbim de un protest care este mai presus decât creșterile salariale", a subliniat, într-o intervenție la TVR INFO, Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret, la câteva ore după ce cadrele didactice au anunțat că greva continuă. Vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Eugen Ilea, a subliniat la rândul său că părinții rămân alături de demersul sindicatelor, chiar dacă sunt îngrijorați de soarta copiilor din anii terminali, care au de susținut Bacalaureatul. "Nu se poate întâmpla absolut nimic. Nu-și ratează nicio șansă', i-a răspuns, în direct, Marius Nistor.

04 Iunie 2023, 17:05 (actualizat 04 Iunie 2023, 17:56) | Mihaela Carpea |

"Nu ne-a căutat nimeni, n-a existat nicio reacție din partea Guvernului, cunoscându-se foarte clar care este poziția salariaților din învățământul preuniversitar, adică mesajul transmis cu toată fermitatea că ordonanța de urgență nu este ceea ce așteptau ei, creșterile salariale nu sunt cele care ar fi suficiente ca să-i determine să renunțe la această acțiune de protest, iar pe de altă parte, incertitudinea vizavi de aplicarea acelei grile de salarizare negociate cu Ministerul Educației, grilă care a fost realizată la cererea primului ministru încă din luna ianuarie", a declarat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.

CITEȘTE și Greva din învățământ continuă. Liderii din sindicat: Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Asumaţi-vă că educaţia va fi prioritate naţională!

"Nu poți să crezi într-o notă de fundamentare care n-are niciun fel de valoare juridică, atâta timp cât legi care stabileau finanțări pentru sistemul de învățământ sau drepturi pentru salariații din învățământ nu au fost respectate, au fost articole care au fost prorogate ani consecutivi. Și atunci cum poți să crezi că într-o notă de fundamentare fără niciun fel de temei juridic s-ar putea avea încredere?", a întrebat liderul de sindicat.

El a admis că săptămâna trecută Executivul a prezentat o primă ofertă care putea fi luată în considerare. Mai departe însă, această ofertă trebuie discutată cu profesorii din cancelarii.

"Suntem în strânsă legătură cu părinții, nu suntem în război cu ei, nu suntem în război cu elevii, încercăm să rezolvăm această problemă cât mai rapid cu putință. Totul depinde până la urmă de Executiv. Și cred că toate aceste dorințe ale noastre trebuie exprimate foarte clar către cei care au puterea de decizie. Trebuie să vă gândiți la următorul lucru - că nu avem decât două variante: varianta este să ne întoarcem înapoi în sălile de clasă, să renunțăm la acest protest și să nu se schimbe absolut nimic, și atunci vom discuta și eu, și dvs., și alți colegi ai mei și peste un an, și peste doi, și peste 5 exact aceleași probleme ale sistemului de învățământ, sau să reacționăm acum și să reușim să impunem ceea ce guvernul trebuia să facă de peste 25 de ani", a explicat el.

Invitat la dezbatere, Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a subliniat că părinții sunt alături de demersul sindicatelor, chiar dacă au inițiat o petiție în care atrag atenția asupra situației elevilor din anii terminali.

CITEȘTE și "NU folosiți elevii ca monedă de schimb!" Părinții elevilor din clasele terminale cer organizarea Evaluării Naționale și Bacalaureatului la datele stabilite

"Cu siguranță, da, ne temem că acei copii care urmează acel parcurs educațional, respectiv alegerea unei universități din afara statului, să nu poată să ajungă și de aceea părinții acelor copii au inițiat o astfel de petiție", a subliniat Ilea.

"Și noi, la rândul nostru, la întâlnirea pe care am avut-o la Guvern cu primul ministru am solicitat să vină cu o măsură cât mai repede posibil, astfel încât să nu avem sincope în ceea ce privește organizarea și implementarea concursului de Bacalaureat, respectiv Evaluare națională, cu siguranță ne dorim și noi, la fel ca și cadrele didactice, ne dorim un învățământ de calitate printr-o finanțare adecvată inclusiv în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice și aici domnul Nistor are dreptate și sunt în asentimentul dumnealui - dezavuez orice intenție apărută că, vezi Doamne, părinții sunt împotriva profesorilor, nicidecum așa ceva. Suntem împreună, pentru că vorbim de viitorul nostru, al țării, al copiilor noștri, și în condițiile acestea nu putem (...) sta deoparte. Dar, repet, avem această temere privind (...) un termen privind Bacalaureatul și Evaluarea națională și această temere este pe buzele și în mintea atât a părinților, cât și a copiilor care urmează să dea aceste examene naționale", a explicat Eugen Ilea.

Marius Nistor i-a răspuns în direct, la TVR INFO: "Nu se poate întâmpla absolut nimic. Nu-și ratează nicio șansă. (...) Pentru că este o situație extraordinară, care este înțeleasă de către toate facultățile din țările membre ale UE și nu numai."

"Domnule Ilea, deocamdată nu s-a ieșit din niciun grafic", a adăugat Marius Nistor. "Totul depinde foarte strict de ceea ce vor hotărî cei care au putere de decizie", a conchis el.

Reprezentantul părinților a subliniat că Ministerul Educației este așteptat să vină marți cu măsurile necesare, astfel încât să fie eliminată această temere a părinților.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI