Liceele agricole nu au baze materiale dotate cu utilaje și echipamente, așa că elevii învață mai mult teorie decât practică

Învățământul agricol a ajuns Cenușăreasa Educației! Asta susțin directorii liceelor de profil, care nu le pot oferi elevilor instruire practică. În lipsa unor baze materiale dotate cu utilaje și echipamente de ultimă generație, tinerii învață mai mult teorie decât practică. România este printre singurele țări în care liceele agricole sunt sub tutela Ministerului Educației și nu al Agriculturii.

12 Octombrie 2019, 19:58 (actualizat 12 Octombrie 2019, 20:00) |
Agricultura, Cenușăreasa Educației
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Liceul Agricol Ion Creangă din Târgu Neamț învață 1700 de elevi. Din păcate, lipsa practicii se vede și în lipsa de orientare a tinerilor. Bazele materiale ale liceelor agricole din țară sunt aproape inexistente. De aceea, instruirea elevilor este mai mult teoretică.

La Târgu Mureș, învățământul agricol este la mare căutare. La Colegiul Traian Săvulescu sunt 32 de clase de viitori muncitori, mecanici și tehnicieni în agricultură, industria alimentară și medicină veterinară. Asta, și pentru că dotările sunt ceva mai bune: utilaje, sere și ferme de animale pentru practica elevilor.

Sute de elevi pasionați de agricultură merg anual în schimburi de experiență și stagii de practică în Franța, unde au la dispoziție baze materiale moderne și utilaje de ultimă generație.

Stagiile în Franţa contribuie la recunoaşterea competenţelor şi obţinerea diplomei în domeniul pentru care elevul se pregăteşte, ceea ce nu este cazul în România.

În Franţa, educația agricolă este a doua ca importanță, după cea teoretică, și include peste 800 de licee cu aproximativ 140 de mii de elevi înscriși și o rată de promovabilitate de aproape 90 la sută.

De anul acesta, odată cu schimbarea legii, elevii din 58 de licee agricole din România vor beneficia de formare și instruire practică, în urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Educației și cel al Agriculturii.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI