Libertatea de circulație a rușilor, în dezbaterea UE. Bogdan Aurescu, la TVR INFO: ”Suntem deschiși pentru a analiza măsuri suplimentare de restricționare a cetățenilor ruși”

Ministrul Aurescu la TVR INFO
Ministrul Aurescu la TVR INFO
31 august 2022, 11:08

”Discuțiile au început cu o analiză a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Africa, în contextul războiului din Ucraina, respectiv a impactului asupra statelor africane în ceea ce privește criza alimentară. Miercuri este pe agendă, oficial, discuția privind vizele pentru cetățenii ruși. Deja au existat dezvateri și schimburi de puncte de vedere.

Eu voi exprima poziția României în favoarea unei suspendări totale a acordului de facilitare a vizelor între Uniunea Europeană și Rusia. Nemaiexistând condițiile păstrării acestui acord, mai ales și plecând de la premisa că relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia sunt profund afectate de războiul din Ucraina, nu putem vorbi de o relație care să justifice un acord de facilitare a vizelor, la care se adaugă și dificultățile pe care le întâmpină cetățenii europeni, când încearcă să obțină o viză pentru Rusia.

Practic, Rusia nu respectă prevederile acestui acord.

În ceea ce privește interdicția de acordare a vizelor pentru cetățenii ruși, de care s-a vorbit în ultimele săptămâni, aici pozițiile sunt împărțite, fiind diverse viziuni ale statelor membre. Poziția României, pe care o voi exprima, este aceea că suntem deschiși pentru a analiza măsuri suplimentare de restricționare a cetățenilor ruși în Uniunea Europeană, cu accent pe vizele pentru turism, cu condiția să existe o bază juridică solidă. Instituțiile europene vor trebui să fundamenteze juridic, în mod solid, o astfel de decizie.

Pe de altă parte, este necesar să analizăm să nu blocăm posibilitatea de a expune generațiile tinere, din Rusia, la valorile europene. De asemenea, nu trebuie să suspendăm acordarea de vize pentru dizidenți, pentru cei care încearcă să fugă din Rusia sau vizele cu caracter medical. Vom vedea care va fi compromisul la care se va ajunge.

Suspendarea acordului de facilitare a vizelor presupune că acordarea vizelor se procesează mai strict și că viza costă mai mult. Poziția României se referă la vizele turistice”, a declarat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, marți, într-o intervenție la TVR INFO.

Bogdan Aurescu participă, în perioada 30-31 august 2022, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care are loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.

Agenda discuțiilor include relațiile UE-Africa și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva implicațiilor acesteia asupra relațiilor UE-Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite