Liberalizarea pieței de gaze: aproape jumătate dintre clienți cred că prețurile vor crește

Aproape jumătate (45%) dintre clienții de gaze naturale consideră că prețurile la gaze vor crește după 1 iulie 2020. 34% cred că prețurile vor rămâne neschimbate, pe când 20% dintre abonații casnici la gaze consideră că vor plăti mai puțin după liberalizarea pieței, arată un studiu iSense.

18 Iunie 2020, 11:38 (actualizat 18 Iunie 2020, 11:55) |
Gaze. Arhivă

“Clienții casnici primesc cu o doză de scepticism vestea liberalizării pieței de gaz. Motivul principal ține de factorul financiar, dar mingea este acum în curtea furnizorilor de energie pentru a veni cu oferte relevante care să convingă o piață destul de statică până acum”, afirmă Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.

Chiar dacă doar 40% dintre românii din mediul urban care au un contract casnic de furnizare a gazelor naturale declară că au primit o notificare scrisă de la furnizorul lor despre liberalizarea pieței de gaze, numărul celor care știu deja despre această schimbare este aproape dublu: 78% din clienți casnici ai companiilor furnizoare de gaze naturale au aflat deja ce urmează să se întâmple de la 1 iulie 2020.

Datele fac parte din studiul sindicalizat “Liberalizarea pieței de gaze – percepții”, desfășurat online în luna iunie de către iSense Solutions.

Bucureștenii sunt cei mai informați în legătură cu schimbările ce vor surveni de la 1 iulie 2020 pe piața gazelor naturale, 79% dintre ei declarând că au aflat despre ele. În ceea ce-i privește pe românii cu domiciliul în orașe care au sub 50 000 de locuitori, procentul celor ce au auzit despre liberalizarea pieței de gaz se situează la 77%.

În rândul clienților Engie, 84% au aflat despre liberalizarea pieței de gaze naturale, în timp ce procentul clienților EON care au auzit de schimbările pe piața gazelor naturale începând cu iulie 2020 este de 75%. În ceea ce privește consumatorii casnici care colaboreaza cu Enel pentru furnizarea gazelor naturale, 66% dintre ei știu despre liberalizarea pieței de gaze naturale.

Gradul de conștientizare legat de liberalizarea pieței de gaze naturale este considerabil mai mare în zona de sud a României, cu 81% dintre consumatorii casnici de gaze naturale care știu deja despre aceste modificări, față de 73% dintre clienții casnici în zona de nord a țării.

Cercetarea a fost realizată online, în luna iunie a anului 2020, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta peste 18 ani, clienți casnici de gaze naturale, din mediul urban, decidenți și co-decidenți în alegerea furnizorului de gaze. Gradul de eroare este de +-3%.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI