Liberalii își caută aliați ca să poată forma un cabinet, celelalte formațiuni pun condiții ca să acorde votul. Ce vrea fiecare partid

14 octombrie 2019, 19:18

Luni au fost invitați la Cotroceni pentru consultări Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Tomac și reprezentanții minorităților. Marți, președintele va discuta cu Dan Barna, Kelemen Hunor și Ludovic Orban.

În paralel, Ludovic Orban încearcă să obțină voturile necesare în Parlament pentru instalarea unui guvern în jurul PNL.

Până acum, doar Minoritățile și-au anunțat sprijinul.

În schimb, celelalte partide au început să facă publice, oficial sau pe surse, condițiile pentru sprijinirea guvernului.

PMP vrea vot în două tururi pentru primari, UDMR nici nu vrea să audă.

USR cere desființarea Secției speciale pentru magistrați, ALDE se opune cu înverșunare.

Nu e clar deocamdată ce vrea Victor Ponta, care spune că, de data aceasta, va onora totuși invitația președintelui Iohannis la Cotroceni.

Situația pare să se fi complicat și în USR. Unii lideri, în frunte cu Stelian Ion, cer intrarea la guvernare alături de liberali, deși, oficial, partidul susține alegerile anticipate.

Lucrurile se vor tranșa înainte de runda de consultări de marți.

Dan Barna, președintele USR: „Putem să acordăm votul de învestitură unui cabinet care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate„.

PSD va lipsi din nou de la consultările cu președintele. Partidul pare decis să nu voteze pentru învestirea noului guvern, chiar dacă, imediat după moțiunea de cenzură, Viorica Dăncilă spunea altceva.

După ce premierul este desemnat de președinte, acesta are la dispoziție 10 zile ca să își formeze un cabinet și să meargă în Parlament pentru învestire. Are nevoie de 233 de voturi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite