Liber la vaccinare! Unde și în ce condiții se trece la programări pentru etapa a treia

9 martie 2021, 20:37

Cele aproape 5 mii de noi infectări raportate în ultimele 24 de ore confirmă tendința de creștere a numărului de cazuri Covid-19 în România. Iar secțiile de Terapie Intensivă funcţionează din nou sub presiune. Sunt cei mai mulți pacienți la ATI de la începutul anului. Autoritățile au decis că în localități din 8 județe, unde incidența bolii este de peste 4,5 la mie, să înceapă vaccinarea întregii populații. Şi se vor suplimenta centrele de vaccinare.

Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare: „De la 4,5 rată de incidență, să putem interveni, din punct de vedere medical, prin accelerarea campaniei de vaccinare, în localitățile afectate, în demersul de a evita carantinarea localității respective. Ne dorim să nu avem centre de vaccinare în care stau locuri libere, existând, totuși, persoane care doresc să se vaccineze”.

Din 15 martie se deschid şi listele de așteptare pentru cei din etapa a treia, pentru toate centrele din țară. În măsura în care vor fi locuri libere, populația care nu era prioritară până acum se poate vaccina chiar și în termen de câteva zile.

Președintele Klaus Iohannis: „Trebuie să avem grijă ca să nu ne înecăm la mal. Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână, din cauza numărului relativ mare de îmbolnăviri. Pot să vă spun foarte clar, dragi români: că nu avem în vedere un lockdown, de Paște!”

Între timp, premierul Florin Cîțu revine cu explicații pe tema publicării datelor legate de testare și vaccinare. Se declară adeptul transparenței, dar informaţiile trebuie furnizate corect, legal și cu avizele necesare. Atașează și o captură din datele publicate de Ministerul Sănătății, referitoare la vaccinarea personalului din sistemul de Apărare și Justiție. Președintele Comitetului de vaccinare a anunțat că, înainte ca premierul să fi ieșit public pe tema datelor de la Ministerul Sănătății, i-a înaintat lui Florin Cîțu un raport.

Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare: „Toate aceste informații, în opinia noastră și a specialiștilor, necesită a fi validate, înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârsiere de cel puțin 24 de ore”.

Pe de altă parte, românii care au făcut rapelul își pot descărca adeverința de vaccinare și în format electronic, de la adresa adulti.renv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite