Liber la vaccinare. S-au deschis listele de așteptare pe județe pentru vaccinarea anti-COVID, platforma de programare a funcționat cu sincope

15 martie 2021, 08:21

A fost nevoie de răbdare pentru a accesa platforma. Autorităţile au avertizat că aplicaţia ar putea avea întârzieri, din cauza perioadelor de mentenanţă pentru optimizări.

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV): „Ne bucurăm că este etapa a treia, ne bucurăm că este interes foarte mare. Mai pot exista mici imperfecțiuni, dar nu sunt definitorii”.

Cei mai insistenţi au prins locuri în platformă. Listele de aşteptare, introduse în premieră, au fost deschise succesiv, în ordinea alfabetică a județelor, ultimele fiind Ilfovul şi Capitala. O persoană se poate înscrie pe o singură listă de aşteptare, dar se poate muta oricând la alt centru, după ce îşi anulează înscrierea pe prima listă.

Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV: “Pentru a putea accesa listele de așteptare, e nevoie să se ajungă într-un punct în care centrul de vaccinare nu mai are locuri disponibile. Atunci este momentul când lista de așteptare intră efectiv în funcțiune”.

Atunci când apar locuri noi la un centru, persoanele de pe listă sunt anunţate în ordinea priorităţilor: întâi cele cu vârste peste 65 de ani sau cu boli cronice – în proporţie de 75% şi 25% – lucrători din domenii esenţiale. Dacă rămân locuri, sunt anunţaţi și ceilalți înscriși.

Vaccinarea populației generale a început mai devreme în nouă localități din țară, unde numărul cazurilor de îmbolnăvire depășește 4,5 la mia de locuitori. Programările s-au făcut de săptămâna trecută, iar la cele 38 de fluxuri deschise suplimentar, s-au făcut primele imunizari cu serul AstraZeneca. La Brașov, oamenii s-au prezentat în centre de dimineață.

Andrea Neculau, director executiv DSP Brașov: „Ne așteptăm ca efectele acestei campanii accelerate să se resimtă pe termen mediu și lung, nu neapărat imediat”.

Şi la Timișoara, aflată în carantină de o săptămână, a început vaccinarea populației incluse în etapa a treia.

La Cluj-Napoca, peste 400 de persoane s-au vaccinat deja în cele șapte fluxuri deschise suplimentar pentru etapa a treia.

Etapa a treia de imunizare a început și în Alba-Iulia, Baia Mare, Zalău, Petroșani şi Giurgiu. Peste 49.500 de persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore. Iar numărul total se apropie de 1,5 milioane.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Autoritățile au avertizat că aplicaţia va funcționa cu întârziere, din cauza perioadelor de mentenanţă.

Persoanele din listele de așteptare vor fi notificate imediat ce va fi disponibil un slot. Vor fi anunțați în funcție de priorități – persoanele in vârstă și cele cu boli cronice.

Peste un milion și jumătate de persoane au conturi pe platforma de vaccinare, cintre care aproximativ 500 de mii sunt din populația generală.

Interesul este foarte mare. Luni, până la prânz s-au programat peste 40 de mii de persoane pentru vaccinare și altele peste 100 de mii s-au înscris pe listele de așteptare.

În dimineața zilei de 15 martie, începând cu ora 9,00, s-au deschis succesiv listele de aşteptare pe judeţe, în conformitate cu următorul program:

* 9,00 – 11,00 – Centre de vaccinare din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna

* 11,00 – 13,00 – Centre de vaccinare din judeţele Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova

* 13,00 – 15,00 – Centre de vaccinare din judeţele Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

”De asemenea, vă informăm că pot exista perioade de mentenanţă în vederea optimizării aplicaţiei. În aceste perioade este posibil ca aplicaţia să funcţioneze cu întârzieri”, arată sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite