Liban | Doliu național, după ce aproape 100 de persoane au murit și alte câteva mii au fost rănite în exploziile din Beirut. Președintele a declarat stare de urgență

5 august 2020, 10:25

Președintele și premierul vorbesc despre o „catastrofă majoră”, la originea căreia s-au aflat 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate într-un depozit de 6 ani, fără masuri de precauție.

Nici nu se stinsese bine ecoul primei deflagrații când a urmat încă una, și mai puternică. A fost resimțită ca un cutremur de magnitudine 3,3, iar unda de șoc a ajuns până în Cipru, la 200 de km distanță.

Beirutul a căzut pradă haosului. Un oraș cu oameni care zac pe străzi sau aleargă fară să știe unde, numai pentru a scăpa, cu spitale supraaglomerate care nu mai fac față dezastrului, cu adevărate scene de război.

Nitratul de amoniu se află la originea catastrofei. Este un îngrășământ chimic, dar poate fi folosit și ca explozibil. Era o cantitate uriașă în depozit, confiscată cu ani în urmă și stocată, deși e vorba de o substanță deosebit de periculoasă, la câteva minute de mers pe jos de cartierele populare ale orașului-port, în care lumea se îmbulzește pentru cumpărături. „Este inacceptabil și nu putem să păstram tăcerea în aceasta problem”, spune premierul libanez.

Nu a scapăt neatinsă aproape nicio clădire, pe un perimetru de câțiva kilometri. Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuințe. Pagubele sunt evaluate, numai la prima vedere, la peste 3 miliarde de dolari. Spre Beirut se îndreaptă nu numai mesaje de solidaritate, ci și ajutoare din întreagă lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite